Erişilebilirlik

Akıl Sağlığı ve Silahlar Yeniden Gündemde


Akıl Sağlığı ve Silahlar Yeniden ABD'nin Gündeminde
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, Amerika’da son yıllarda silahlı şiddet eylemlerinde 30 binden fazla kadın, erkek ve çocuğun öldüğünü bildiriyor. Kamu sağlığı uzmanlarına göre, silahlı şiddet, en büyük kamu sağlığı tehditlerinden biri.

Amerikalılar 16 Eylül’de ekran başına kilitlendi.

Washington’da donanmaya ait bir binada 12 kişiyi öldüren saldırgan, güvenlik görevlileri tarafından vurularak öldürüldü. Amerika’da böyle toplu katliamlara o kadar sık rastlanıyor ki, bu olaylar artık çok yadırganmıyor.

Başkan Obama, “Yeni bir toplu cinayetle karşı karşıyayız. Son olay, başketteki bir askeri tesiste meydana geldi,” şeklinde konuştu.

Belediye başkanlarının hazırladığı bir rapor, Amerika’da son dört yılda elliden fazla silahlı toplu katliam olduğunu gösteriyor.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’ne göre 2010 yılında 11 bin kişi, silahlı saldırıda öldürüldü. Aynı yıl 20 bin kişi, silahla ihtihar etti. 72 bin kişiyse silahlı yaralanma sonucu hastaneye kaldırıldı.

Harvard Üniversitesi Kamu Sağlığı Fakültesi’nden Doktor Darius Muzafferyan, Amerika’daki silahlı şiddetten medyanın da sorumlu olduğu suçlamasında bulunuyor: “Amerikan kültürü, silahlı şiddeti adeta göklere çıkarıyor. Silahlı şiddet, daha önce hiç olmadığı kadar çok yüceltiliyor.”

Muzafferyan, şiddeti azaltacak yasalardan yana: “Silahlarda sadece sahiplerinin kullanabileceği kilitler bulunabilir. Bebeklerin otomobillerde güvenli seyahat etmesi için nasıl bebek koltuklarını zorunlu kıldıysak silahların da güvenli şekilde saklanmasını zorunlu hale getirebiliriz. Çocukların erişemeyeceği kilitli dolaplar zorunlu olabilir.”

Başkan Obama, Kongre’ye, silah kontrol yasasını bir an önce çıkarması için tekrar çağrıda bulundu. Geçen yıl Aralık ayında Connecticut eyaletinde 20’si çocuk 26 kişinin öldürüldüğü saldırı sonrasında sunulan yasa, Kongre’den geçmemişti.

Birçok Amerikalı, silahların kontrol altına alınması gerektiği görüşünde. Colleen Barry Johns Hopkins Üniversitesi Kamu Sağlığı Fakültesi’nden.

Barry, “Hem silah sahipleri, hem de silah sahibi olmayanlar arasında yaptığımız araştırma, her iki grubun da silahların tehlikeli kişilerin eline geçmesini önlemek amacıyla yeni kısıtlamalar getirilmesi konusunda görüşbirliği içinde,” diyor.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, silahlı şiddet eylemlerinin azaltılmasına yönelik girişimlerin, silahlı şiddetle bağdaştırılan davranışsal ve çevresel faktörlerle ilgili araştırmaları da içermesi gerektiğini bildiriyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG