Erişilebilirlik

‘Akdeniz’de Bu Yıl 1720 Mülteci Yaşamını Yitirdi’


Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), 2017 yılının ilk aylarında Avrupa ülkelerine sığınmak isteyen 1720 mültecinin Akdeniz’de ya yaşamını yitirdiğini ya da kaybolduğunu açıkladı.

BM Komiserliği, mültecilerin bu tehlikeli yolculuğunu önleme konusunda, bölge ülkelerinden uluslararası korumaya ihtiyaç duyanlar için erişilebilir ve güvenli yollar sağlamak üzere "güvenilir alternatifler" talep etti.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne göre, 2017 yılı başından bugüne kadar, yaklaşık 9 bin 500 göçmen ve mülteciyle birlikte 60 binden fazla kişi Avrupa ülkelerine sığınmak için Akdeniz’i rotasını kullandı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Sözcüsü Babar Baloch, mültecilerin Akdeniz’de yaşadığı dramla ilgili düzenlediği basın toplantısında, sadece geçtiğimiz hafta bölgede batan bir gemide 116 kişinin öldüğünü ya da kaybolduğunu belirtti.

Sözcü Baloch, “2017 başından bu yana ölen ve kaybolan toplam kişi sayısı 1,720'yi aştı. Mültecilerin giderek zorlaşan bu durumlarına çare ise, özel sponsorluk gibi Avrupa'ya ulaşmanın erişilebilir ve güvenli yollarını onlara sunmak" dedi.

Birleşmiş Milletler, bir taraftan Akdeniz’de mültecilerin karşı karşıya kaldığı sorunlara çare ararken savaş, bir taraftan da iç karışıklık ve yoksulluğun olduğu ülkelerde mücadelesini sürdürüyor.

“Çözüm göçe neden olan sorunları çözmek”

Birleşmiş Milletler kaynakları adeta bir ölüm denizine dönüşen Akdeniz’deki dramı engellemek için mültecilerin göç yaşadığı ülkelerdeki sorunların temelden çözülmesi gerektiğini belirtiyor.

Birleşmiş Milletler, göçün yaşandığı ülkelerdeki yoksulluğa çözüm bulmak için yeni çareler arıyor.

Bu kapsamda Birleşmiş Milletler ile Dünya Bankası arasında oluşturulan yeni işbirliği ile yoksullukla mücadele, refahın paylaşımı, gıda güvenliğinin desteklenmesi ve kriz bölgelerinde barışın sürdürülebilir olmasını sağlamak üzere çalışmalara ağırlık verilecek.

BM ve Dünya Bankası ortak çalışacak

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ile Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim arasında yoksullukla mücadele, yoksulluğa yol açan risklerin azaltılması konusunda işbirliği yapmak ve yeni alternatifler üretmek üzere bir protokol imzalandı.

Konuyla ilgili yapılan açıklamada her iki kuruluşun, silahlı çatışmaların insanlara ve ekonomiye büyük bedeller ödettiği, uzun vadeli kalkınmayı ve yoksullukla mücadeleyi olumsuz yönde etkilediği belirtildi.

Birleşmiş Milletler kayıtlarına göre, dünyada insani yardım ihtiyaçlarının yüzde 80’inin silahlı çatışmalar nedeniyle ortaya çıktığı belirtiliyor. Birleşmiş Milletler tahminlerine göre 2017 yılında yapılacak insani yardımlar için 22,1 milyar ABD Dolarlık kaynağa ihtiyaç bulunuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG