Erişilebilirlik

Akar ve Şoygu Ankara'da Suriye'yi Görüştü


Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu başkanlığında heyetler arası görüşmelerde, İdlib’teki ateşkes koşulları ve PYD-YPG’nin kontrolundaki Menbiç ile Fırat’ın doğusunun geleceği müzakere edildi.

Türkiye ve Rusya arasında Suriye’nin geleceği açısından ateşkes konusundaki mutabakata rağmen "terör örgütleri" varlığıyla tartışma konusu olan İdlib ve ABD’nin asker çekme kararı aldığı halen PYD-YPG’nin kontrolundaki Menbiç ile Fırat’ın doğusu başlıklarında pazarlık süreci devam ediyor. Bugün Akar ve Şoygu arasındaki görüşme sonrasında Ankara tarafından yapılan açıklamada, Türkiye ve Rusya’nın hem İdlib hem de PYD-YPG konusunda “karşılıklı anlayış birliği içinde” oldukları belirtildi. Moskova tarafından yapılan açıklamadaysa, “İdlib’te ateşkesi sağlamaya dönük kararlı tedbirler alınması gerektiğine vurgu yapıldığı” ve “Türkiye’nin ulusal güvenliği sağlama hedefinin teyit edildiği” görüşü paylaşıldı.

İdlib meselesinde, Rusya terör örgütleri olarak nitelendirdiği ve ateşkese uymadıklarını savunduğu muhalif gruplar konusunda gözetim noktalarından sorumlu Türkiye’nin bölgedeki ağır silahlarla "teröristler"in ayrılmasını henüz sağlayamadığını görüşünde. Rusya, Türkiye’den İdlib konusunda daha fazla çaba beklediğini sıklıkla dile getiriyor.

Menbiç ile Fırat’ın doğusu meselesinde, Türkiye terör örgütü olarak kabul ettiği PYD-YPG’nin bölgeden tümüyle çekilmesini ve ABD’nin de kontrolu Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) bırakmasını talep ediyor. Bu konuda Rusya’nın görüşü ise, kontrolun Şam rejimine bırakılması ve Türkiye’nin sınır bölgesinden kendisine yönelik terör tehditlerine karşı Şam rejimiyle diyalog kurması yönünde.

İşte bu iki önemli mesele konusunda, Türkiye ve Rusya arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in 23 Ocak’ta Ankara’daki görüşmesinin ardından 31 Ocak–2 Şubat günleri arasında Moskova’da teknik heyetler düzeyinde müzakere yapılmıştı. Teknik heyetlerce görüşülmüş başlıkları değerlendirmek üzere bugün de Rusya Savunma Bakanı Şoygu, Ankara’da Akar'la bir araya geldi. Görüşmeye Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan da katıldı.

Görüşmenin başında Akar, “Hem bölgedeki barış ve istikrarın temin ve idamesi, ateşkesin sağlanması hem de ülkelerimizin hak ve menfaatlerinin korunup kollanması, güvenliğin sağlanması için Rusya ile her seviyede çeşitli temaslarımız oluyor. Bugün yapacağımız görüşmeler, 14 Şubat’ta Soçi’de yapılacak başkanlar (Erdoğan ve Putin) görüşmesinin bir ön çalışması olacaktır. Bunun bölgenin barış ve istikrarına önemli katkılar sağlayacağını değerlendiriyorum. Bunun daha da ötesinde dünya barışına da gerçekten katkı sağlayacağına inanıyorum” dedi.

Şoygu da, “Soçi'de devlet başkanlarımızın bir araya geleceği, görüşeceği konuların ön çalışmalarını burada tamamlayacağımıza inanıyorum. Uzmanlarımız 31 Ocak-2 Şubat tarihlerinde Moskova’da ciddi bir çalışma gerçekleştirdi ve kilit konulardaki hususlarda mutabakat sağlamayı başardı. Özellikle İdlib ve Fırat’ın doğusuyla ilgili konuların üzerinde çalışma yaptılar. Bugün burada yapacağımız çalışma kapsamında ana hatlarıyla başlıca konular üzerinde mutabakata varacağımızı umuyorum” diye konuştu.

Türkiye: “İdlib’te önlemler ve Türkiye’nin güvenlik kaygıları” konuşuldu

Görüşme sonrasında Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada da, Türkiye ve Rusya’nın karşılıklı olarak anlayış birliğine vardığı vurgulanarak, İdlib’te alınacak önlemler ile Türkiye’nin Menbiç ve Fırat’ın doğusuyla ilgili güvenlik kaygılarının konuşulduğu ifade edildi. Bu noktada, Rusya ve Türkiye’nin “Suriye’nin siyasi birliği ve toprak bütünlüğüne saygı çerçevesinde terörle mücadelede işbirliği” yapacağı mesajı da dikkat çekti.

Açıklamada, “31 Ocak-02 Şubat tarihleri arasında Rusya Federasyonu'nda heyetler arasında yapılan çalışmalar gözden geçirilmiş, Soçi’de 14 Şubat 2019’da icra edilecek Liderler Zirvesi'ne yönelik gerekli koordineler yapılmış, Astana Mutabakatı taahhütlerine bağlılık ve kararlılık teyit edilmiş, her türlü provokasyona rağmen barış ve istikrarın sağlanması için İdlib’de istihbarat ve silahlı kuvvetler unsurlarınca sürdürülen iş birliğinin önemi ve devamına vurgu yapılmış, özellikle İdlib’deki Silahtan Arındırılmış Bölge içerisinde emniyetin sağlanmasına yönelik olarak alınabilecek önlemler konusunda görüş alışverişinde bulunulmuş, Münbiç ve Fırat’ın doğusundaki durum ile ilgili olarak Türkiye’nin PKK/YPG ve DEAŞ terör örgütlerinden kaynaklanan güvenlik kaygılarının giderilmesi konusunda karşılıklı anlayış birliği içinde olunduğu görülmüş, Suriye’nin siyasi birliğine ve toprak bütünlüğüne saygı çerçevesinde terörün her türlüsü ile mücadelede iş birliğinin önemi tekraren vurgulanmıştır” denildi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

ABD Maliye Bakanı Yellen'dan İran'a yeni yaptırım sinyali – 16 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG