Erişilebilirlik

İngiltere ve İtalya Savunma Bakanları İstanbul'da


Türkiye, İtalya ve İngiltere savunma bakanları bugün İstanbul'da biraraya geldi. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın ev sahipliğinde düzenlenen üçlü toplantıya İtalya Savunma Bakanı Lorenzo Guerini ve İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace katıldı.

Toplantı öncesinde Bakan Akar önce İtalya Savunma Bakanı Guerini, ardından İngiltere Savunma Bakanı Wallace ile ayrı ayrı görüştü.Bu görüşmelerden sonra üçlü toplantıya geçildi.

Ülkeler arasında savunma ve güvenlik alanındaki ilişkilerle bölgesel konularda görüş alışverişinde bulunulan üçlü toplantıda, Ukrayna bağlamındaki gelişmeler de ele alındı.

Toplantının ardından Milli Savunma Bakanlığı'ndan yayınlanan açıklamaya göre Akar, "son derece faydalı ve yapıcı sonuçlar elde ettiklerini" belirttiği görüşmelerde, Ukrayna'da daha fazla can kaybının önlenmesi ve insani durumun daha da kötüleşmemesi için bir an önce ateşkese ihtiyaç olduğu hususunu vurguladıklarını aktardı. Akar, ateşkesin sağlanmasıyla önümüzdeki dönemlerde diplomasi yolunun açılabileceğini belirtti.

Milli Savunma Bakanı Akar ayrıca, toplantıya katılan ülkeler arasında askeri eğitim işbirliği ve savunma sanayi konularındaki mevcut ilişkilerin artarak devam etmesi yönünde mutabık kaldıklarını da kaydetti.

Akar İngiliz ve İtalyan bakanlarla biraraya gelmeden önce de, Ukrayna Savunma Bakanı Oleksi Reznikov ile telefonda görüştü.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre görüşmede Akar, diplomatik çözüme yardımcı olmanın ve can kayıplarının artmaması için bir an evvel ateşkes ilan edilmesinin önemini vurguladı.

Özellikle Mauripol başta olmak üzere sivillerin karadan ve denizden emniyetle tahliyesinin aciliyetinin üzerinde durulduğu görüşmede, Akar, Türkiye'nin Ukrayna'ya insani yardımlar için üzerine düşeni yapmaya devam edeceğini ifade etti.

Milli Savunma Bakanı Akar dün ise, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile telefonda görüşmüştü. Görüşmede Akar, acilen ateşkes sağlanmasının önemini ve sivillerin emniyetli şekilde tahliye edilmesinin aciliyetini vurgulamıştı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG