Erişilebilirlik

Akar: ''Açık Kapı Politikasına Karşı Değiliz''


Savunma Bakanı Hulusi Akar, 28-30 Haziran tarihleri arasında Madrid'de düzenlenecek NATO liderler zirvesi öncesinde yaptığı açıklamada NATO’da Türkiye'nin önündeki en önemli konulardan birinin İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya kabul edilip edilmeme konusu olduğunu söyledi.

NATO’da tüm kararlar oy birliğiyle alındığı için Türkiye’nin 'hayır' demesiyle iki ülkenin NATO’ya giremeyeceğine dikkat çeken Akar ''Bizim NATO’nun açık kapı politikasına karşı duruşumuz söz konusu değil. NATO genişlesin ama ilkeli bir şekilde genişlesin. NATO kurallarına, adetlerine, geleneklerine uygun olsun bu genişleme'' diye konuştu.

Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz, Bakan Yardımcısı Yunus Emre Karaosmanoğlu ve birlik komutanlarının katılımıyla video telekonferans toplantısı düzenledi.

''Bencillik ve mantık katliamı açıkça görülmeli''

Türkiye'nin yıllardan beri terörle karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Akar, ''Siz bizim bu somut mücadelemize katılmayacaksınız, katılmadığınız gibi teröristlere destek vereceksiniz, bunlar için güvenli ülke olacaksınız, size sığınacaklar, onlara maddi-manevi destek sağlayacaksınız, akıl vereceksiniz. Ondan sonra 'Ben NATO’ya gireceğim.' Niçin? 'Bana saldırı olursa Türkiye bana yardım etsin diye.' NATO’ya girmenin anlamı bu. Bu konudaki bencilliğin, mantık katliamının açıkça görülmesi lazım'' dedi.

Akar bu süreçte görüşmeler devam ederken İsveç'in başkenti Stockholm'de PKK destekçisi bir grubun örgüte ait sembolleri ve Abdullah Öcalan portresini belediye binasına yansıtmasına atıfta bulundu. Akar, ''Bu nasıl bir anlayış? 'Ben bildiğimi yaparım' demek bu. Sen bildiğini yaparsan biz de bildiğimizi yaparız'' diye konuştu.

Akar, Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine evet demesinin tek koşulunun teröristlere verdikleri desteği ve onlarla ilişkilerini tamamıyla kesmeleri ve bunu somut adımlarla, uygulamalarla göstermeleri olduğunu belirtti.

Savunma Bakanı Akar, ''Aynı zamanda gizli ambargonun da kaldırılması kendileriyle yaptığımız görüşmelerde ortaya koyduğumuz görüşümüzdür'' dedi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG