Erişilebilirlik

AK Parti İdris Bal’ı İhraç Ediyor


AK Parti Kütahya Milletvekili İdris Bal
AK Parti Kütahya Milletvekili İdris Bal

Rusya seyahati öncesi İdris Bal’la ilgili soruları yanıtlayan Başbakan Erdoğan, “bir kişi siyaset yapıyorsa, ilgilendiği partinin politikalarını ve partinin iç disiplinini kabul ederek o partiden aday olmayı kabul eder. Ve aday olduktan sonra partinin iç disiplinine uymak zorundadır" dedi

Son dönemde başta Gezi olaylarına müdahale olmak üzere hükümetin birçok uygulamasını eleştiren AK Parti Kütahya Milletvekili İdris Bal, ihraç talebiyle Disiplin Kurulu’na sevk edildi. Ancak bardağı taşıran olay, Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın Salı günkü Meclis Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşma sırasında sosyal medyada yaptığı yorumlar oldu. İdris Bal twitter hesabından, “korku ile büyük devlet olunamayacağı gibi; hesapsız, plansız, günübirlik hesaplarla da büyük devlet olunamaz, ancak büyük hatalar yapılır. Korkaklık da zorbalık da hastalıktır, ikisinde de Allah’a sığınmak lazım” demesi bir süredir devam eden rahatsızlığı su yüzüne çıkardı.

Rusya seyahati öncesi İdris Bal’la ilgili sorulara yanıt veren Başbakan Erdoğan, “bir kişi eğer siyaset yapıyorsa siyaset yapacaksa bu siyaseti yapma kararını verdiği zaman siyaset yapmayı arzu ettiği partinin bir defa politikalarını ve partinin iç disiplinini kabul ederek o partiden aday olmayı kabul eder. Ve aday olduktan sonra partinin iç disiplinine uymak zorundadır" dedi.

Erdoğan’dan Bal’a eleştiri: Kendine güveniyorsan bağımsız aday olursun

Parti disiplininin esas olduğunu hatırlatan Başbakan, "eğer kendine çok güveniyorsan gidersin bağımsız milletvekili adayı olursun. İstediğini, istediğin yerde istediğin gibi de konuşursun ama siz kendinize güvenemeyeceksiniz ve o partinin şemsiyesi altında gelip aday olacaksınız. Aday olduktan sonra da partinin politikalarına, partinin kendi iç disiplinine riayet etmeyeceksiniz. Bu olacak iş değil” diye konuştu.

Bal’ın uzun süredir parti disiplinine uymadığını vurgulayan Erdoğan, rahatsızlığı paylaşan AK Parti milletvekillerinin teklifiyle Kütahya milletvekilinin tedbirli olarak disiplin kuruluna havale edildiğini açıkladı.

Hükümetin en son dershaneler ilgili tavrını eleştiren İdris Bal, “eğitimle ilgili sorunlar çözülmeden dershanelerin kaldırılması dramatik fırsat eşitsizliklerine yol açacağından sosyolojik olarak yanlış. Liberal demokrasilerde yasayla özel şirket kapatılamaz, bu yüzden dershanelerin kapatılması hata olur” demişti.

Bal: Demokrasilerde milletvekilinin ağzı asla tamamen kapanmaz

Başbakan Erdoğan’ın yaptığı açıklama sonrası hakkındaki ihraç istemini CNN Türk yayınında değerlendiren Bal, parti ilkelerine aykırı davranmadığını ve partili partisiz toplumun çok çeşitli kesimlerinden destek mesajları aldığını söyledi. Kütahya milletvekili, “belli bir partiye girdiğiniz zaman belli prensiplere riayet edeceksiniz ama demokrasilerde tamamen ağzının kapanması, iradenizin, fikir hürriyetinizin elinizden alınması asla demokrasilerde söz konusu olamaz” dedi.

Sosyal medya üzerinde de hükümet destekçilerinin tepkisini çeken İdris Bal, şimdilik istifa etmeyi düşünmediğini söylüyor.

Bal, Gezi Olayları sonrası Başbakan’ın yanlış yönlendirildiğini savundu

Çözüm sürecine ilişkin eleştirilerini daha önce Başbakan Erdoğan’a sunan İdris Bal, asıl şaşırtıcı çıkışını Gezi süreci sonrasında Avrasya Global Araştırmalar Merkezi için hazırladığı ‘Taksim Olayları Analizi’ adlı raporuyla yapmıştı. Gezi olayları sırasında Başbakan’ın öne çıkmasını yanlış bulan Kütahya milletvekili, “ Sayın başbakan krizin tarafı olarak değil, krizi çözücü olarak devreye girmeliydi. Başbakan yanlış yönlendirilmiş, bu stratejik hata da pusuda bekleyenlere fırsat verdi” demişti.

Gezi’ye AVM yapılma projesi halka sorulsa ve demokratik davranılsa sorun çıkmazdı diyen İdris Bal, aynı raporunda “demokrasiler sadece düzenli aralıklarla gerçekleştirilen seçimlerden ibaret değildir. ‘Hiçbir parti bana görev verdiniz, bir dahaki seçime kadar bana karışmayın’ deme lüksüne sahip değildir” şeklindeki yorumlarıyla AK Parti yönetiminin şimşeklerini üstüne çekmişti.

2010 yılında yapılan referandum sırasında yaptığı araştırmalarla AK Parti’nin dikkatini çeken Profesör İdris Bal, milletvekilliği öncesi Polis Akademisi ile Atılım ve Başkent Üniversitelerinde ders veriyor ve Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi’nde kısmi zamanlı araştırmacı olarak çalışıyordu.

AK Parti Kütahya Milletvekili İdris Bal, ihraç talebi ile disipline sevk edildiği yönündeki haberleri böyle değerlendirdi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG