Erişilebilirlik

Akıllı Giyecekler Yolda


Akıllı Giyecekler Yolda
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00

Çoğumuz her gün kıyafetlerimizi giyerken hiçbir zorluk çekmeyiz. Ancak yaşlılar ve engelliler için gömlek düğmelerini iliklemek kadar basit işlemler bile karmaşık olabiliyor. Moda tasarımı öğrencileri bunu göz önünde bulundurarak akıllı giyecekler tasarlama yolları arıyor.

Kieran O'Brien Kern, “Bence birçok kişi bir kopça takmanın bile ne kadar zor olabileceğinin farkında değil. Kopça takmaya çalışan bir çocuğu izleyin, ne kadar moral bozucu olduğunu görürsünüz,” diyor.

Giyecekler genelde çoğunluk düşünülerek üretiliyor. Ancak giyinmek birçok kişi için zor bir iş. Serebral palsi rahatsızlığı olan Kieran Kern için de öyle.

New York’taki New School Üniversitesi’nde açılan bir sergide bu sorunu çözebilecek bazı öneriler görmek mümkün.

Yerel bir bakım merkezindeki yaşlılarla ve Açık Tarz Laboratuvarı uzmanlarıyla görüşen tasarım öğrencileri, eklem yangısı ve alt ekstremite felci gibi sağlık sorunları olan kişiler için bu pantolonları tasarlamış.

Prof. Grace Jun, “Oturduğunuzda bu iletken yamalar birbirine yapışıyor. Bu da alıcının kapalı olduğu anlamına geliyor ve kıyafetinizden sinyal gönderiyorsunuz,” diyor.

Kumaşın içine yerleştirilen alıcılar hastanın hareketleriyle ilgili veri toplanmasını sağlıyor. Bu sayede hastadaki düzelme daha ayrıntılı izlenebiliyor.

Yüksek lisans öğrencisi Bolor Amgalan, hareket becerileri kısıtlı olan Robert için tasarladıkları manyetik kalıpları heyecanla anlatıyor.

Bolor Amgalan, ‘Mıknatıslar üç boyutlu yazdırıcıyla tasarlanan bir kaplamanın içine yerleştirildi. Böylece tekerlekli sandalyeye değil, birbirlerine yapışıyorlar,’ diyor.

Tasarlanan diğer ürünler arasında iletişim amaçlı kullanılanlar da var.

Bolor Amgalan, ‘Manşetin üzerindeki şerit için iletken ip kullandık. Koldaki bu manşetler birbirine dokunduğunda bir tür sinyal alıyorsunuz. Kullanan kişinin duygularını daha iyi ifade edebilmesi için farklı tonda ışık ve renk veriyor,’ şeklinde konuşuyor.

Bu yenilikler, kullanıcılarının geleceği için tam biçilmiş kaftan.

Kieran O'Brien Kern, ‘Diyelim ki bir mağazada üç boyutlu bir tarayıcı var ve elinizin gücünü ölçebiliyor ve bu güce uygun bir çıt çıtı ellerinde hazır olan tasarımlara bakarak üretebiliyor. Böylece siz kıyafetinize değil, kıyafetiniz size uyum sağlamış oluyor,’ diyor.

Bu, her koşulda şık ve güçlü görünmeyi sağlayan yararlı bir moda girişimi.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG