Erişilebilirlik

Amerika-AB Arasında Boeing Airbus Tartışması Büyüyor


Amerika Ticaret Bakanlığı yetkilileri Avrupa Birliği’nin ürettiği uçaklardan süt ürünlerine, şaraplara kadar bir dizi ürüne ek vergi getirilmesine ilişkin bir listeyi yönetime sundu. Bu girişimin nedeninin Avrupa Birliği’nin Airbus şirketine verdiği mali destek olduğu belirtiliyor.

Ticaret Bakanlığı yetkilileri söz konusu girişimin, AB’nin Airbus’a sağladığı desteğin Amerika’ya yılda 11 milyar dolarlık zarar vermesinden kaynaklandığını belirttiler. Avrupa Birliği’nin Airbus’a sağladığı mali destek Dünya Ticaret Örgütü tarafından da üzerinde görüşmelerin sürdüğü bir dava.

Öte yandan Avrupa Birliği de Dünya Ticaret Örgütü’ne yaptığı başvuruyla Amerika’yı benzer şekilde Boeing şirketine yasal olmayan şekilde yardımlar yapmakla suçluyor.

Amerika Ticaret Bakanlığı yetkilileri Avrupa Birliği’nin bu destekleri kesmek bir yana yenilerini de sağlayarak devam ettiklerini belirtiyor.

Amerika Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer yaptığı açıklamada “Nihayi hedefimiz Avrupa Birliği’yle büyük sivil uçakların üretimine sağlanan dengesiz sübvansiyonların sona erdirilmesi konusunda uzlaşı sağlamak. Avrupa Birliği bu zarar verici sübvansiyona son verdiğinde Amerika’nın uyguladığı ek gümrük vergileri de kaldırılabilir” dedi.

Dünya Ticaret Örgütü’nden geçen yıl yapılan açıklamada Amerika’nın AB ürünlerine yönelik yaptırım kararının değerlendirileceğini açıklamıştı.

Amerika AB tarafından sağlanan sübvansiyonların kendisine 11.2 milyar dolara mal olduğunu belirtiyor.

Amerika Ticaret Bakanlığı, Dünya Ticaret Örgütü’nün bu yaz açıklaması beklenen kararının ardından ek yaptırım uygulanacak ürünler listesinin son halininin açıklanacağını belirtiyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG