Erişilebilirlik

'Ailelerinden Ayrılan Çocukların Sağlığı Bozuluyor'


'Ailelerinden Ayrılan Çocukların Sağlığı Bozuluyor'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

Başkan Trump, geçen hafta imzaladığı kararnameyle, Orta Amerika ülkelerinden Amerika'nın Meksika sınırına gelen kaçak aileleri çocuklarından ayırma uygulamasına son vermişti. Ancak daha önce ailelerinden ayrılan 2 binden fazla çocuk, Amerika'nın çeşitli yerlerinde barınaklarda yaşıyor. Doktorlar ve akıl sağlığı uzmanları, bu çocukların geçirdiği travmaiın izinin kalıcı olacağı uyarısında bulunuyor.

Amerika sınırında çocuklarından ayrılan ailelerin tek hayali, yeniden bir araya gelebilmek. Guatemalalı bu anne, bir ay önce zorla ayrıldığı oğluyla yeniden buluştu.

Hükümetin yayınladığı görüntüler, çocukların kafeslerde tutulduğunu gösteriyordu. Çocuklar, Oregon eyaletinde olduğu gibi Amerika'nın çeşitli bölgelerinde çadır ve barınaklarda kalıyor.

Doktorlar, çocukların ailelerinden ayrılmasının yaratacağı kalıcı hasar konusunda uyarıda bulunuyor.

Dr. Colleen Kraft, bu travmanın sona ermesi ve çocukların iyileşmesinin çok uzun sürebileceğini söylüyor.

Dr. Lisa Fortuna, bazı çocukların kendisine çok üşüdüklerini, yemek yemediklerini, kendilerini seven ve onlara bakan ailelerinin desteğini aradıklarını söylemiş.

Myriam Goldin, Gil Travma Tedavi ve Eğitim Enstitüsü'nde travma geçiren çocukları tedavi ediyor.

Myriam Goldin, bir çocuğun kucağa alındığında kalp atışlarınızı hissettiğini söylüyor ve çocukların bu şekilde sakinleştiğini söylüyor.

Anne babanın dokunuşu, çocuğa sevildiğini ve iyi bakıldığını anlatır.

Dr. Lisa Fortuna, ”Küçücük çocuklar için bile dokunulmamak son derece büyük bir eksiklik. Çocuklarla ilişki kurmazsanız, onlara dokunmazsanız, umutlarını kaybederler. Bir yetişkinin dokunuşundan, iletişiminden yoksun bırakılan çocuklarda çok ciddi büyüme ve gelişme bozuklukları baş gösterir.” şeklinde konuşuyor.

Çocuklar, yetişkinlerin desteği olmadan başkalarıyla iletişim kurmayı öğrenemez. Güven duyma becerisini kaybeder, içlerine kapanır, ailelerine kavuştuklarında bile mutlu olduklarını gösteremezler.

Myriam Goldin'e göre, çocuklukta yaşanan olumsuz deneyimlerle ilgili bilimsel araştırmalar, ihtiyaçları karşılanmayan küçük çocukların uzun vadede sorunlarla karşılaştıklarını, sadece zihinsel değil sağlıkla ilgili başka sorunlar da yaşadıklarını gösteriyor.”

Ailelerinden ayrılan her çocuk, belki kalıcı sağlık sorunlarıyla karşılaşmayacak. Ancak küçük çocuklar en savunmasız durumda olanlar. Ailelerinden ayrılmak, kendi ülkelerindeki tehlikelerden kaçan çocukların stres seviyesini daha da arttırıyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG