Erişilebilirlik

AİHM Kılıçdaroğlu’nu Haklı Buldu


CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan aleyhindeki sözleri nedeniyle aldığı mahkumiyet kararını haksız buldu. AİHM, CHP liderini tazminat ödemeye mahkum eden iki mahkeme kararının, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ifade özgürlüğünü düzenleyen 10. Maddesi'ne aykırı olduğuna hükmetti. Yüksek Mahkeme, Türkiye’nin Kılıçdaroğlu’na 13 bin 47 Euro tazminat ödemesini de kararlaştırdı.

AİHM tarafından açıklanan kararda, bir ana muhalefet lideri ve parlamento üyesinin ülkedeki önemli olaylara ilişkin düşünce ve eleştirilerini açıklamasının, o kişinin yasal ve meşru bir hakkı olduğunu vurguladı. Politik tartışma ve demokrasi kurallarının da ayrılmaz bir ilkesi olan “eleştiri ve ifade özgürlüğü” gereği, Kılıçdaroğlu’nun kamu genelinin çıkarlarını savunduğu belirtildi. Mahkeme kararında “Kılıçdaroğlu’nun kendine ait bir üslupla, güncel konular hakkında kamu genelinin çıkarlarını savunduğuna” kanaat getirdiğini, bu üslubun politikacıların genel üslubundan farklı olmadığı görüşünü savundu.

Bu konuşmalarından dolayı CHP liderine verilen ceza miktarının da yüksek olduğuna dikkat çeken AİHM, “Böyle bir yaklaşımın, siyasetçilerin eleştirilmesini engelleyebilecek caydırıcı etki” yarattığına da dikkat çekerek yerel mahkemenin, özel hayata saygı ve ifade özgürlüğü arasındaki dengeyi gözetmediğinin de tespit edildiğini belirtti.

AİHM heyeti 1’e karşı 6 oyla, tüm bu gerekçelerle yerel mahkeme tarafından alınan kararın, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ifade özgürlüğünü düzenleyen, 10. Maddesi'ne aykırı olduğuna hükmetti. Türkiye’nin Kılıçdaroğlu’na 6.385 Euro maddi tazminat, 5.000 Euro manevi tazminat ve 1.662 Euro da masraf olmak üzere toplam, 13 bin 47 Euro ödemesini kararlaştırdı.

CHP lideri Kılıçdarpoğlu, Ocak ve Şubat 2012 tarihlerinde, TBMM Grup toplantısında yaptığı iki ayı konuşmada, Tortum hidroelektrik santrali protestosu, Uludere ve Deniz Feneri olaylarına ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı eleştirmiş bu sözlerinden dolayı “Erdoğan’ın kişilik haklarına saldırı içeren sözler kullandığı” iddiasıyla yargılanmıştı.

Cumhurbaşkanı Edoğan’ın avukatlarının açtığı davanın ardından CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, maddi tazminat ödemeye mahkum edilmişti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG