Erişilebilirlik

AİHM: 'Youtube'un Kapatılması Yasadışı'


Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Türkiye’nin iki buçuk yıl boyunca YouTube video paylaşım sitesine erişimi kapatmasını, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine aykırı buldu.

Atatürk’e hakaret ettiği iddia edilen 10 kadar videonun yer alması sonucu Türkiye’de YouTube’a erişim, Mayıs 2008 ve Ekim 2010 arası erişime kapatılmıştı

Türkiye’de üç hukuk profesörü, yasak kararını 2010 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıdı.

Merkezi Strasbourg’da bulunan mahkeme, YouTube’u engelleme kararının, 1950’de imzalanan ve Türkiye’nin taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10. Maddesini çiğnediğini bildirdi.

Yasaktan önce YouTube, Türkiye’deki en popüler beşinci internet sitesiydi. O dönem başbakan olan ve şimdi Cumhurbaşkanı olan Recep Tayyip Erdoğan döneminde Türkiye, Google’ın en çok içerik engelleyen ülke listelerinin başına çıktı.

YouTube geçen yıl Türkiye’yi internet alanına erişime engelleyerek, kullanıcıları başka siteye yönlendirmekle suçlamıştı.

Hükümet Mart 2014’te de Erdoğan’a ait olduğu iddia edilen ve kendisini yolsuzlukla ilişkilendiren ses kayıtlarının yayınlanmasının ardından YouTube ve Twitter sitelerini kapatmıştı.

Nisan 2015’te de İstanbul Adliyesi’nin basıldığı sırada öldürülen savcının başına militanların tabanca dayadığı görüntülerin yayınlandığı YouTube ve Twitter siteleri, içerik kaldırılıncaya kadar yine erişime kapatılmıştı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG