Erişilebilirlik

AİHM Belçika’nın Peçe Yasasını Haklı Buldu


Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Belçika’nın peçe takmayı yasaklayan kararını onayladı.

İki Müslüman kadının dini özgürlüklerini kısıtladığı ve ayrımcılık yaptığı gerekçesiyle Belçika’ya karşı açtığı davada, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Belçika hükümetinden yana karar aldı.

Fransa’nın Strasburg kentindeki mahkeme, Belçika’nın 2011’de yürürlüğe koyduğu peçe yasağını, ‘demokratik toplumun bir zorunluluğu’ olarak gördü ve yasağın Müslümanlar’a karşı orantısız olarak bir ayrımcılıkta bulunmadığı kararına vardı.

Mahkeme tarafından yapılan açıklamada, ülkelere ‘kişilerin dinlerini ve inançlarını ifade etmesinin sınırlarını belirlemede geniş takdir hakkı’ verilmesi gerektiği belirtildi.

Belçika yasaları, kişilerin maske kullanarak ya da bir başka şekilde sokağa çıkarken ‘tanınmayacak şekilde yüzlerini tamamen ya da kısmi olarak kapatmasını’ yasaklıyor. Yasayı ihlal edenlere para ve yedi güne kadar hapis cezası verilebiliyor.

Davayı açan Samia Balcacemi ve Yamina Oussar kendi istekleriyle peçe taktıklarını belirtiyor. Mahkemede ifade veren Belcacemi, yasa yürürlüğü girdikten bir süre sonra da peçe takarak sokağa çıkmaya devam ettiğini ancak ceza alabileceği korkusuyla peçe takmayı bıraktığını belirtti. Oussar ise, yasa sonrası sokağa çıkmamaya karar verdiğini söyledi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 2014 yılında da, Fransa’daki benzer bir yasaya karşı açılan davada Fransa lehine karar almıştı.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG