Erişilebilirlik

'AIDS İlacının Fiyatını Düşüreceğiz'


AIDS hastalarının kullandığı bir ilacın fiyatını bir günde yüzde 4000’den fazla arttıran ilaç firmasının CEO’su, ilacın fiyatını düşüreceklerini söyledi.

Turing isimli ilaç firmasının CEO’su Martin Shkreli, Daraprim isimli ilacın fiyatının bir anda arttırıldığı öğrenildiği andan itibaren Amerika’da en çok nefret edilen kişi ilan edildi. AIDS hastalarının ve bazı kanser türlerinin tedavisinde kullanılan ilacın tanesinin fiyatı 13,5 dolardan 700 dolara çıkarılmıştı.

Bağışıklık sistemleri güçlü olmayan hastalar tarafından parazit nedenli enfeksiyonlara karşı kullanılan Daraprim uzun süredir piyasada, ancak Turing firması geçtiğimiz Ağustos ayında ilacın telif haklarını satın almıştı.

Fiyat arttırımı skandalı yoğun tepki gördü. Amerikan başkanlık yarışı adaylarından Hillary Clinton’da Twitter üzerinden tepkisini gösterirken, eğer başkan olursa ilaç firmaları tarafında uygulanan ‘fahiş fiyat uygulamalarına’ son vereceğini söyledi.

“Nitelikli ilaç pazarında yapılan bu fahiş fiyat uygulaması acımasız. Yarın bunu nasıl düzelteceğimi anlatan planı açıklayacağım”

Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump da durumu değerlendirirken, Güney Carolina eyaletinde yaptığı basın toplantısında firmanın CEO’su için “şımarık bir çocuğa benziyor” dedi.

32 yaşındaki Martin Shkreli, ABC kanalına daha “satın alınabilir” hale getirmek için ilacın fiyatını düşüreceklerini açıkladı ancak detay vermedi. Turing firmasının ilacı kullanan kişilerin yarısına ilacı geçmişte bedava vermiş olduklarını da ekledi.

Shkreli, ilacın fiyatını düşürecekelerini açıklamadan önce firmanın fiyat arttırma nedenlerini savundu ve kar elde etmek ve araştırma-geliştirme projelerine daha fazla kaynak sağlamak için fiyat artışına gittiklerini söyledi.

Ancak fiyat indirimi açıklamasının hastaların lehine olduğuna inananların sayısı az.

Forbes dergisi bu durumu şöyle yazdı: “Bu durumda kazanan yine Shkreli. Çok büyük bir fiyat artışı yaptı, tartışma yarattı ve şimdi de daha az ‘çok büyük’ bir fiyat artışına razı oldu ama bu yine de ‘çok büyük’ bir fiyat artışı olacak.

Shkreli, kendini Twitter üzerinden sözünü sakınmadan savunmaya devam etti ve medyayı kendini kötü göstermekle suçladı. Shkreli daha sonra Twitter sayfasını kullanıcılara kapattı.

STÜDYO VOA

ABD Maliye Bakanı Yellen'dan İran'a yeni yaptırım sinyali – 16 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG