Erişilebilirlik

Ahrar el Şam Barış Görüşmelerinden Çekildi


Suriye’nin önde gelen muhalif gruplarından Ahrar el Şam, ülkenin geleceğini belirlemek için düzenlenen ve muhalif grupların katıldığı Suudi Arabistan’daki toplantıdan çekildiğini açıkladı.

Ahrar el Şam grubu, görüşmelerden çekilme kararına gerekçe olarak Suriye’nin geleceği için baş rolün, Beşar Esat hükümetine yakın gruplara verilmesini gösterdi.

Suriye’nin kuzeyinde faaliyet gösteren Suudi destekli aşırı muhafazakar Ahrar el Şam grubu, Riyad’da iki gün süren toplantının son gününde çekilme kararını açıkladı.

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Paris'teki Birleşmiş Milletler İklim Konferansı'nda verdiği demeçte, Riyad'daki toplantıyı ‘gayet yapıcı’ olarak niteledi ancak yeni bir tur barış görüşmesi planı yapmak için erken olduğunu söyledi.

Kerry, önümüzdeki günlerde BM himayesinde yeni bir toplantı yapılabileceğini ima ederek, ‘Görüşmeler henüz tıkanma noktasında değil. Ancak Suudi Arabistan’daki görüşmeler gayet yapıcı görünüyor ve bizim de konferanstan çıkan sonucu beklememiz gerekiyor’ diye konuştu.

Riyad’daki toplantının katılımcıları arasında Batı ülkelerince desteklenen Suriye Ulusal Koalisyonu’nun yanı sıra bazı İslamcı muhalif grupları da yer aldı.

Viyana’da 20 ülkenin katılımıyla varılan barış planı uyarınca, Suriye rejimi ile muhalifler arasındaki görüşmelerin 1 Ocak tarihi itibarıyla başlaması öngörülüyordu.

Öte yandan ABD, Rusya ve Birleşmiş Milletler diplomatlarından oluşan bir heyetin, Suriye’deki barış sürecini ilerletme yollarını aramak üzere Cuma günü Cenevre’de bir araya geleceği bildirildi. Heyete, ABD Dışişleri Bakan yardımcısı Anne Patterson başkanlık edecek.

Rusya’nın RIA haber ajansına konuşan Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Gennady Gatilov, toplantıda, ’terörizme karşı ortak çabanın yoğunlaştırılması’ çağrısında bulunacaklarını açıkladı.

Bugüne dek iç savaşta 250 bin kişinin yaşamını yitirdiği Suriye’de farklı askeri operasyonlar yürüten Amerika ve Rusya ortak bir zemin bulmakta zorlanıyor. ABD’nin hava saldırıları çoğunlukla IŞİD’i hedeflerken, Rus savaş uçaklarının hedefinde, bazıları Batı tarafından da desteklenen muhalif gruplar yer alıyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü John Kirby, görüşmelerde, siyasi geçiş süreci konusu ile Suriye'de taraflar arasında olası bir ateşkesin çerçevesinin ele alınacağını söyledi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG