Erişilebilirlik

İran'a Nükleer Rapor Baskısı


İran'a Nükleer Rapor Baskısı
İran'a Nükleer Rapor Baskısı

Beyaz Saray, Uluslararası Atom Enerji Dairesinin raporunda Amerika’nın İran’ın nükleer programıyla ilgili kaygılarını yansıtmasını beklediğini bildirdi.

Beyaz Saray sözcüsü Jay Carney, Obama Yönetiminin raporun, İran’ın uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmediği görüşünü güçlendireceğine inandığını açıkladı. Carney, Amerika’nın İran ile ilgili nükleer uyuşmazlığı diplomasi yoluyla çözmek istediği ancak askeri güç kullanma seçeneğini reddetmediğini de tekrarladı.

Amerikan gazetelerinde çıkan haberlere göre Uluslararası Atom Enerji Dairesi bu hafta İran’ın nükleer silah teknolojisi geliştirmeye çalıştığını gösteren bir rapor yayınlayacak.

Washington Post gazetesi istihbarat raporunu inceleyen Batılı diplomatlar ve nükleer uzmanların İran’ın Rus bilim adamları ve diğer yabancı uzmanların yardımıyla bir nükleer bombayı ateşleyecek cihaz geliştirdiğini sandıklarını bildiriyor.

Enerji Dairesi eski uzmanlarından David Albright, gazeteye İranlıların nükleer patlama gerçekleştirmek için kullanılan bir ateşleme cihazının planına sahip olduklarını ve denemesini yaptıklarını açıkladı.

New York Times gazetesi de istihbarat raporu hakkında bilgi veren yetkililerin İran’ın bu tür bir cihazı denemede kullanıldığı sanılan bir tesise sahip olduğunu söylediklerini bildiriyor.

Öteyandan İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejat, Amerika ve İsrail’e silah geliştirdiği sanılan nükleer tesislerine saldırmamaları uyarısında bulundu.

Ahmedinejat, Mısır’ın El-Ekber gazetesine verdiği demeçte İran’ın, kimsenin nükleer tesislerine karşı saldırmasına izin vermeyeceğini söyledi. İran Cumhurbaşkanı ülkesinin askeri gücünün arttığını, Amerika ve İsrail’e korku verdiğini önesürdü.

Ancak Ahmedinejat İran’ın nükleer programının barışçı olduğu görüşünü yine savundu.

XS
SM
MD
LG