Erişilebilirlik

Ahmedinejad İran Seçimlerinde Aday Olmayacak


Eski İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, gelecek yıl seçimlere girmeyeceğini söyledi. Ahmedinejad, ülkenin dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’den “Adaylığın ülkede bölünmeyi artırır” uyarısı aldığını açıkladı.

Mahmud Ahmedinejad, kendi internet sitesi dolatebahar.com’da Hamaney’e yazdığı mektubu yayımladı. Mektupta, “Devrimin liderinin isteğini yerine getirerek, gelecek yıl seçimlerde yer almak gibi bir niyetimin olmadığını açıklıyorum. Allah’ın izniyle devrimin küçük bir askeri olmaktan gurur duyuyorum,” ifadeleri yer aldı.

İran’da son sözün sahibi olan Hamaney’in, Ahmedinejad’in cumhurbaşkanlığı adaylığının halkı kutuplaştıracağını ve ülkeye zarar verecek bölünmelere yol açabileceğini söylediği öğrenildi.

Ajmedinejad’ın yarıştan çekilmesiyle, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin Mayıs’ta ikinci dönem için seçilmesinin önündeki en önemli engellerden biri kalkmış oldu. Ancak Ruhani’nin karşısına Batı ile yumuşama politikalarına karşı olan bir rakip çıkması da büyük olasılık.

Mahmud Ahmedinejad, 2005 ile 2013 yılları arasında iki dönem cumhurbaşkanı olarak görev yapmıştı. 1981’den bu yana tüm İran cumhurbaşkanları iki dönem görev yapmış durumda. İran’da, peşpeşe üçüncü dönem için yarışmak yasalara aykırı ancak Ahmedinejad, kendisinden sonra Ruhani görev yaptığı için seçimlere girme hakkına sahip.

Ahmedinejad cumhurbaşkanlığı döneminde Yahudi soykırımını sorgulayarak İsrail’in tepkisini çekmiş ve İran’ın tartışmalı nükleer programını genişletmişti.

İran, Ahmedinejad yönetiminde ağır uluslararası yaptırımlara maruz kalmıştı. Batılı ülkeler, İslam Cumhuriyeti’nin nükleer programının atom bombası yapmak için olduğundan korkuyordu. İran ise barışçıl amaçları olduğunu savunuyordu.

Ahmedinejad en son geçen ay ABD Başkanı Barack Obama’ya yazdığı mektupla gündeme gelmişti. Ahmedinejad, Obama'dan, İran'ın el konulan malvarlığının geri verilmesini talep etmişti. Anayasa Mahkemesi, İran’la bağlantılı terör saldırılarında hayatını kaybedenlerin ailelerine ödenmesi için İran'ın ABD'deki 2 milyar dolarlık mal varlığını dondurmuştu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG