Erişilebilirlik

AİHM Hrant Dink Davasında Türkiye’yi Suçlu Buldu


AİHM Hrant Dink Davasında Türkiye’yi Suçlu Buldu
AİHM Hrant Dink Davasında Türkiye’yi Suçlu Buldu

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Türkiye'yi, Dink'in can güvenliğini sağlayamadığı gerekçesiyle para cezasına mahkum etti.

İstanbul’da Türkçe ve Ermenice yayınlanan Agos gazetesinin genel yayın yönetmeni olan Dink, 2007 yılının Ocak ayında, gazetesinin bürosu önünde vurularak öldürülmüştü.

Dink, suikasta hedef olmadan önce, bir yazısından ötürü "Türklüğe hakaret" iddiasıyla yargılanmış ve aksi yönde verilen bilirkişi raporuna rağmen 6 ay hapis cezasına mahkûm olmuştu.

Dink’in ailesi tarafından AİHM’e açılan davada, Türkiye, ölüm tehditleri alan gazeteciyi korumamak ve suikastı etkin bir soruşturmamakla suçlanıyordu.

Mahkeme, Türkiye’nin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin yaşama hakkı, ifade özgürlüğü ve etkili başvuru hakkı maddelerini ihlal ettiğine karar verdi.

Karar gereği, Türkiye, Dink'in yakınlarına, mahkeme masrafları da dahil olmak üzere 105 bin Euro ödeyecek.

Türkiye, AİHM’in Dink başvurusunda verdiği karar aleyhine Büyük Daire’ye başvurulmamasına karar verdi.

Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, Dink kararı hükümlerinin uygulanmasına yönelik çalışmalar yapılacağı ve gelecekte benzer ihlallerin tekrarlanmaması için mümkün olan her önlemin alınacağı vurgulanıyor.

AİHM: Türkiye, Hrant Dink’i Koruyamadı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Hrant Dink ve ailesi tarafından Türkiye aleyhine açılan davalarla ilgili kararını açıkladı. Türkiye, Dink Ailesi’ne tazminat ödemeye mahkum edildi.



Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmenliği görevini yürütürken 2007’de uğradığı bir suikast sonucu yaşamını yitiren Hrant Dink’in ve ailesinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde açtığı davalar beklendiği gibi Türkiye aleyhine sonuçlandı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Ankara aleyhine açılan 5 davayı tek davada birleştirdi.

Mahkeme heyetinin oybirliğiyle aldığı karar Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin üç maddesini ihlal ettiğini gösteriyor. AİHM’ye göre, Türkiye, Dink’in yaşam hakkını koruyamadığı ve cinayetle ilgili soruşturmanın gerektiği gibi yapılmaması nedeniyle yaşam hakkını garanti alan 2. maddeyi ihlal etti.

Hrant Dink’in, 2004’te Agos Gazetesi’nde yayımlanan ve Türkiye’deki Ermeniler ve Ermenistan’la olan ilişkileri masaya yatırdığı bir yazı nedeniyle Türk yargısı tarafından cezaya çarptırılması da AİHS’nin ifade özgürlüğünü garanti altına alan 10. maddesinin ihlali olarak görüldü. AİHM kararında, Yargıtay tarafından onaylanan cezanın, “demokratik toplumda gereksiz bir uygulama” olduğunun altı çizildi. Mahkemeler önünde etkili başvuru hakkını düzenleyen 13. madde de ihlal tespit edilen üçüncü maddeyi oluşturdu.

Davacılar AİHS’nin adil yargılanmayla ilgili 6., cezaların yasallığıyla ilgili 7. ve ayrımcılığı yasaklayan 14. maddenin de Türkiye tarafından ihlal edildiği tezini işlemişlerdi. Ancak mahkeme bu maddeleri incelemeye gerek görmedi.

Dink Ailesi, Hrant Dink’in yaşamının korunamamsı nedeniyle 500 bin, ifade özgürlüğünün ihlal edilmesi nedeniyle de 500 bin olmak üzere toplam 1 milyon euro tutarında tazminat talebinde bulunmuş, buna ek olarak da mahkeme masrafları için yaklaşık 88 bin euro istemişti. Mahkeme ise verdiği karar doğrultusunda Dink’in eşi ve çocuklarına 100 bin, kardeşine ise 5 bin euro tazminat ödenmesini, mahkeme masrafları için de 28 bin euro ödeme yapılmasını kararlaştırdı. Böylelikle Ankara’nın Dink Ailesi’ne ödeyeceği toplam tutar 133 bin euro olarak belirlendi.

Taraflar, AİHM tarafından alınan bu karara 3 ay içinde itiraz ederek davayı temyiz organı olarak görev yapan 17 yargıçlı Büyük Daire’ye taşıma hakkına sahip. Gelinen aşamada davayla ilgili savunması büyük tepki toplayan Ankara’nın bu adımı atıp atmayacağı merak ediliyordu. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada karara itiraz edilmeyeceği belirtildi.

XS
SM
MD
LG