Erişilebilirlik

24 Ağustos Amerikan Basınından Özetler


24 Ağustos Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:39 0:00

New York Times, Başkan Trump’ın Meksika sınırı duvarına ödenek ayrılmaması durumunda federal hükümeti kapatma tehdidinde bulunmasının Cumhuriyetçi Parti’yi bölme riski taşıdığını yazıyor. Gazete, Başkan Trump’ın Arizona eyaletinin Phoenix kentinde yaptığı konuşmada, ”Hükümeti kapatmak zorunda kalsak da bu duvarı öreceğiz. Amerikan halkı göç kontrolu için oy verdi. Ne yapıp edip bu duvarı inşa edeceğiz” dediğini, Trump ve Kongre arasında giderek tırmanan gerginliğin önümüzdeki haftalarda borç tavanını yükseltme ve vergi reformu gibi Kongre’nin önündeki kritik süreç öncesinde hassas müzakereleri zora soktuğunu bildiriyor. Habere göre Washington’daki köhnemiş düzeni kastederek ”bataklığı kurutacağım” sözüyle Beyaz Saray’a çıkan Trump ile muhafazakar öncelikleri gündeme getirme çabası içinde olan Cumhuriyetçi Partili liderler arasındaki ilişkiler giderek yıpranıyor. Öte yandan Trump, Meksika sınırına duvar örülmesi konusuna şüpheyle baktığını söyleyen Arizona Senatörü Cumhuriyetçi Partili Jeff Flake hakkında da olumsuz görüşler içerek Twitter mesajları paylaştı. Trump, son tweet’lerinden birinde, ”Jeff Flake’i sevmiyorum. Suçlular ve sınırlar konusunda zayıf” ifadesini kullandı. Trump, Kongre’den, 3 bin kilometreden uzun Meksika sınırına duvar örülmesi için bir milyar 600 milyon dolarlık ödenek ayırmasını talep etmişti. Kongre bu yıl şimdiye kadar sınırdaki mevcut duvar ve dikenli tellerin onarımı için 341 milyon dolar ayırdı. Oysa Başkan Trump, önümüzdeki iki iki mali yıl içinde Kongre’den duvar inşaatı için 3 milyar 600 milyon dolarlık bütçe talep ediyor.

New York Times bugün ayrıca küresel ısınmayla ilgili alarm verici bir habere yer ayırıyor. Gazete, Alaska eyaletinde permafrost olarak bilinen, kalıcı donmuş toprak tabakasının giderek inceldiğini ve Alaska tundralarının ısınma oranının gezenenin birçok bölgesinden daha yüksek olduğunu yazıyor. Permafrost tabakası, büyük miktarda organik kaynaklı karbon içeriyor. Uzmanlara göre Alaska gibi kutup bölgesinin 500 kilometre güneyinde yer alan tundralarda donmuş toprakta saklı karbon miktarı, atmosferdekinden iki kat daha fazla. Mikroplar, binyıllardır donmuş olarak korunan bu organik maddenin erimesiyle bu maddeleri karbondioksit ve metana çeviriyor. Atmosfere karışan karbondioksit ve metan ise daha fazla ısınmaya yol açıyor. Uzmanlar, Alaska’nın daha soğuk olan kuzey bölgelerinde donmuş toprak tabakasının kalınlığının yaklaşık 640 metreyi bulduğunu ve tüm bu tabakanın erimesinin bin yıllar alacağını söylüyor. Ancak Alaska’da yeryüzüne yakın noktalarda toprak sıcaklığı birkaç on yıl içinde eksi 8 dereceden eksi 3 dereceye çıktı. Bu da donmuş toprak tabakasının düşünüldüğü kadar sabit kalmayacağı anlamına geliyor.

New York Times’ın bir başka ana sayfa haberi ise Yemen’de iki buçuk yıldır süren savaş ve insanlık trajedisiyle ilgili. Gazete, sürekli bombardıman yüzünden köprülerin, hastanelerin ve fabrikaların yıkıldığını, bir yıldan uzun süredir çok sayıda doktor ve kamu görevlisinin maaş alamadığını, beslenme yetersizliği ve kötü hijyen koşullarının sadece tarih kitaplarında rastlanan türde bulaşıcı hastalıkların yeniden başgöstermesine neden olduğunu yazıyor. Kolera, Yemen’de sadece son üç ay içinde 2 bin can aldı, yarım milyondan insana bulaştı. Yemen halkının yarısından fazlasının sağlık hizmetlerine erişimi yok. Gazete, dünyanın en zengin bölgelerinden birindeki Yemen’in çok hızlı bir şekilde çok derin bir krizin içine sürüklendiğini kaydediyor. Arap dünyasının en yoksul ülkesi olan Yemen, uzun zamandır silahlı yerel grupların çatışmalarına sahne oluyor. Ülkenin altyapısı ciddi hasara uğramış durumda. Bu da zaten çok zayıf olan Yemen ekonomisini daha da kırılgan hale getiriyor, insani yardım kurumlarının ülkeye yarım getirip dağıtmasını engelliyor.

Washington Post ise Musul’un IŞİD işgalinden sonraki durumunu ele alıyor. Musul’da IŞİD’a karşı elde edilen zaferin bedelinin yeni yeni anlaşıldığını kaydeden gazete, hava saldırıları, top ateşi ve intihar bombacılarının harabeye çevirdiği Eski Musul’da çok sayıda konutun mezarlığa dönüştüğünü yazıyor. Ağır bombardımana maruz kalan kentte çok sayıda evin sığınak olarak kullanılan bodrum katları, insanlara mezar oldu. Musul’da konutlarında can verenlerin sayısının kaç olduğu bilinmiyor. Hatta tahminler bile gizli tutuluyor. Hükümet ise sivilleri olabildiğince koruma kaygısı gütmemekle suçlanıyor. Irak Ordusu ise dokuz ay süren zorlu Musul mücadelesinin her aşamasında sivilleri korumaya öncelik verdiğini, aşırı tedbirden ötürü operasyonları ertelediğini savunuyor.

XS
SM
MD
LG