Erişilebilirlik

30 Ağustos Amerikan Basınından Özetler


30 Ağustos Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:11 0:00

Amerikan basını bugün de Harvey Kasırgası ve Houston’daki sel felaketinin yankılarını aktarmaya devam ediyor.

Washington Post, Houston’da sel altında kalmasının kesinlikle mümkün olmayacağı düşünülen semtlerin bile sulara gömüldüğünü yazıyor. Habere göre kentin varlıklı banliyölerinde doldurulmuş sulak alanlar, eski pirinç tarlaları ve büyükbaş hayvan otlakları üzerine kurulmuş 500 metrekarelik malikanelerde yaşayanlar da ”bizim başımıza gelmez” diye düşündükleri gerçekle karşı karşıya kaldı. Bunun nedeni, yetkililerin, yıkılma riskine karşı barajlardaki suları kontrollu olarak salma kararı. Gazete 2005‘teki Katrina Kasırgası sırasında kimi barajların yıkıldığını ve bunun çok ciddi bir faciaya yol açtığını hatırlatıyor ve yetkililerin bu konuda gereken dersleri aldığını belirtiyor. Washington Post’a göre Houston’daki sel baskının boyutlarının bu kadar büyük olmasının bir başka nedeni de Amerika’da birçok büyük kentin yasalar çerçevesinde genişlemesine izin veriliyor olmasına rağmen Houston’ın bu gibi yasalara tabi olmayan nadir kentlerden biri olması. Bu da kontrolsüz büyüme anlamına geliyor. Kentin zaten kısıtlı olan su tahliye sistemi, plansız büyüme nedeniyle neredeyse tamamen ortadan kalkıyor. Uzmanlara göre Houston, son yıllarda şehir merkezine en çok beton yapı eklenen kentlerin başında geliyor. Kısıtlı miktardaki toprak, kısa sürede doyma noktasına ulaşıp suyu ememez hale geliyor ve düşen aşırı miktarda yağışın akacak yeri kalmıyor.

Washington Post bugün ayrıca Savunma Bakanı Jim Mattis’in Başkan Trump’ın trans askerlerin orduda görev yapmasını yasaklayan kararının uygulamaya geçirilmesi sürecini askıya aldığını bildiriyor. Gazete, Bakan Mattis’in öncelikle uzmanların katılacağı bir kurul oluşturacağını yazıyor. Kurul, Başkan Trump’ın kararının nasıl uygulanacağı konusunda Savunma Bakanlığı’na tavsiyelerde bulunacak. Mattis, trans askerlerin şimdilik ordudaki görevlerine devam edeceklerini kaydetti. Gazete, geçtiğimiz Cuma gecesi, Texas’taki Harvey Kasırgası tüm hızıyla eyaleti vurmaya hazırlanırken Beyaz Saray’dan bir açıklama geldiğini ve açıklamada, Trump’ın trans askerlerle ilgili kararının uygulamaya konacağının belirtildiğini yazıyor. Trump, yaptığı açıklamada, Savunma Bakanlığı’nın, ”yeterli temel oluşturuluncaya kadar” trans bireylerin orduda görev yapmasına ilişkin eski uygulamalarına geri dönmesini istediğini belirtti.

New York Times da Houston’daki gelişmeleri farklı boyutlarıyla aktarmaya devam ediyor. Gazete, New York ve Los Angeles’tan sonra Amerika’da en çok kaçak göçmenin yaşadığı Houston’daki barınak ve gıda bankalarında her zaman uygulanan sıkı göçmenlik kontrollarının şimdilik askıya alındığını yazıyor. Habere göre Amerika’da kaçak göçe karşı en sıkı önlemlerin alındığı eyaletlerden biri olan Texas’taki kontrol noktaları, Houston dışındaki faaliyetlerine devam ediyor. Ancak Houston’da yaşayan kaçakların da sel felaketi sonrasında oluşturulan hizmet ağından yararlanabilmeleri, can ve mal güvenliklerini sağlayabilmeleri için bu uygulamalar gevşetildi. Yine de yetkililer, kasırga sonrasında yaşanan aksaklıkları suistimal etmeye çalışan herkese karşı en sıkı önlemlerin alınacağı taahhüdünde bulunuyor. Houston, 2014‘ten beri çete şiddeti ve yoksulluktan kaçan binlerce Orta Amerikalı kaçağın sığındığı kentlerin başında geliyor. Çocuklarıyla Houston’a gelen ve sığınma başvurusunda bulunan kadınların ayak bileklerine, başvuru süreci tamamlanana kadar izleme cihazı takılıyor. Ancak yetkililer, 12 saatte bir şarj edilmesi gereken ve normal koşullarda bile bilekte kesik ve deri döküntüsüne neden olan cihazların su altında uzun süre kalmaya nasıl dayanacağını bilmediklerini söylüyor.

Los Angeles Times ise Houston’daki sel felaketinden etkilenenler için oluşturulan sığınak ve barınaklardaki şartları mercek altına almış. Gazete, ölü sayısının arttığı ve gece sokağa çıkma yasağı uygulamasının başlatıldığı Houston’da sığınak haline getirilen George R. Brown Kongre Sarayı’nın kapasitesini çoktan aştığını yazıyor. Normalde 5 bin kişi kapasiteli kongre sarayına şu anda 10 binden fazla sel mağduru sığınmış durumda. Bu kişiler, Houston nüfusunun geniş yelpazesini yansıtıyor. İspanyolca konuşan aileler, başörtülü kadınlar, hastalar, eski muharipler, yaşlılar, buraya sığınanların yalnızca bir bölümü. Kimi sığınmacılar arasında gerginlik, hatta kavgalar çıktığı ve polisin müdahale etmek zorunda kaldığı ise gözlerden kaçmıyor. Öte yandan kongre sarayında bebek maması, çocuk bezi, sıcak gıda, portatif karyola, battaniye, tekerlekli sandalye sıkıntısı yaşanıyor. Gazete bir yandan da federal yardım başvurularında bulunan mağdurların sayısının hızla arttığını bildiriyor.

XS
SM
MD
LG