Erişilebilirlik

30 Ağustos Amerikan Basınından Özetler


30 Ağustos Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:44 0:00

Washington Post gazetesi bugünkü baş sayfasında başkentin sorunlarından birine yer vermiş. Kentsel dönüşümden geçen Washington’da uzun yıllardır yoksul siyahların hükümet yardımıyla kirada yaşadığı semtlerdeki apartmanlar, birer birer yıkılıyor, yerine modern yaşam alanları kuruluyor. Gazete, kiraların ve konut fiyatlarının çok yüksek olduğu Washington’da bu durumun nesillerdir birlikte yaşayan büyük siyah ailelerin bölünmesi anlamına geleceğini yazıyor. Washington Post ayrıca çok daha büyük iki soruna, evsizliğe ve gelir eşitsizliğine dikkat çekerek başkentin siyah sakinlerinin kentsel dönüşüm sürecinde haksızlığa uğradıklarını vurguluyor.

Washington Post’un ana sayfasında bugün başkanlık seçimleriyle ilgili haberler de var. Gazete, kadın ve azınlık seçmenleri cezbetmeye çalışan Cumhuriyetçi Parti başkan adayı Donald Trump’ın çoğu zaman ‘bize karşı onlar’ söyleminin tuzağına düştüğünü vurguluyor. Trump’ın, ‘göçmenler ve mülteciler siyahların işlerini çalıyor, kaçaklar Amerikalı kadınlara sarkıntılık ediyor, Müslümanlar eşcinselleri tehdit ediyor’ gibi farklı grupları birbirine düşüren sözlerine yer veriliyor. Herkesi kucaklayan bir başkan olmayı vadeden Trump, Washington Post’a göre bunu başaracak gibi görünmüyor.

Washington Post’un seçim konulu bir başka haberi ise seçmen kayıtlarının güvenliğiyle ilgili. Gazete, Federal Soruşturma Bürosu FBI’ın, Illinois ve Arizona’daki seçim sistemlerinin siber saldırıya uğraması üzerine tüm eyaletleri bilgisayar güvenliğini arttırmaları için uyardığını yazıyor. Haberde hackerların eyalet ya da federal sistemlere girmeyi başaramadığı, ancak Arizona’da sadece tek bir seçim yetkilisinin kullanıcı adı ve şifresinin çalındığı bildiriliyor. Siber saldırıların ardında Rus hacker’ların olduğuna dair şüphelerse yoğunlaşıyor.

New York Times gazetesi, bir zamanlar El Kaide bünyesine çok sayıda Amerikanlı militan katan 37 yaşındaki eski cihatçı Jesse Morton’un şimdi fikir değiştirerek radikal İslam’a karşı mücadele verdiğini yazıyor. FBI için muhbirlik yaptıktan sonra geçen yıl hapisten çıkarılan Morton, şimdi Washington’daki George Washington Üniversitesi’nin Köktendincilik Programı’nda araştırmacı olarak görev yapıyor. İngiltere’de eski militanların, düşünce kuruluşlarında yıllardır radikal ideolojiye karşı ses çıkardığını hatırlayan gazete, Jesse Morton’un ise Amerika’da bir ilk olduğunu vurguluyor.

Los Angeles Times, Amerika’nın en büyük havalimanlarından biri olan Los Angeles Havalimanı’nda pazar günü yaşanan ve büyük paniğe yol açan olayın ayrıntılarına yer veriyor. Olay, kısaca LAX olarak bilinen havalimanının terminallerinden birindeki yolcu karşılama bölümüne giren maskeli, siyah pelerinli ve elinde kılıç olan bir kişinin gözaltına alınmasıyla başlıyor. Kişi, elindeki kılıcın plastik olduğunun anlaşılmasıyla serbest bırakılıyor. Ancak yetkililer, farklı terminallerden silah sesi geldiğine dair ihbarlar alıyor. Yüzlerce yolcu, panik içinde kendini dışarıya atıyor, kimi yolcularsa uçakların bulunduğu pistlere çıkıyor. Ancak ihbarların yalan olduğunun anlaşılması uzun sürmüyor. Kısa süre önce New York John F. Kennedy Havalimanı’nda da benzer bir olay olduğunu hatırlatan gazete, kitlesel paniği kontrol altına almanın ne kadar zor olduğuna dikkat çekiyor.

Amerika’nın Orta Batı bölgesinin en büyük kenti Chicago’nun sesi olan Chicago Tribune, Chicago’da yaşayan bir imamın kentteki Müslümanlar’ı Kasım seçimlerinde oy kullanmaya teşvik etmek için yürüttüğü çalışmalara yer veriyor. Tüm Müslüman seçmenlerin İslam’a yönelik nefret söylemine karşı kasım ayında sandık başına gitmeleri gerektiğini söyleyen İmam Nazım Mangera, Müslümanlar’ı seçmen kaydı yapmaya çağırıyor.

XS
SM
MD
LG