Erişilebilirlik

29 Ağustos Amerikan Basınından Özetler


29 Ağustos Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:07 0:00

Amerikan basını, başta Houston olmak üzere Texas eyaletinde büyük hasara yol açan Harvey Kasırgası’yla ilgili gelişmeleri aktarmayı bugün de sürdürüyor.

New York Times, Amerikan tarihinin en büyük doğal afetlerinden birini yaşayan Texas eyaletini çok uzun yıllar sürecek bir iyileşme döneminin beklediğini yazıyor. Habere göre yetkililer, kasırganın yol açtığı hasarın boyutlarını ölçmeye bile başlayabilmiş değil. Kaç kişinin kayıp olduğu, kaç kişinin tahliye edildiği, kaç kişinin evlerinde hala mahsur kaldığı hakkında net verilere ulaşılamıyor. Texas Valisi Greg Abbott, sel felaketinden etkilenen halkın normal yaşamlarına geri dönmek gibi bir beklenti içine girmemeleri gerektiğini uyarısında bulundu. Sokak ve caddeleri açma, tüm konutları kapı kapı dolaşıp ne kadar can ve mal kaybı olduğunu araştırma işi ise henüz başlamadı. Federal Acil Durum Dairesi FEMA, 450 bin kişinin federal yardım başvurusunda bulunmasını bekliyor. Bölgeye sevkedilen Ulusal Muhafız’ların sayısı ise 3 binden 12 bine çıkarıldı. Yollarda sel altında bırakılan binlerce aracın içindekilerin nasıl kurtuldukları ya da kurtulup kurtulamadıkları bilinmiyor. Öte yandan şiddetli yağışın Texas’tan sonra Louisiana eyaletine yönelmesi bekleniyor. Deniz seviyesinin altındaki New Orleans’a yaklaşık 25 santimetre yağış bırakması beklenen fırtına sistemi, yeni bir sel felaketi daha mı yaşanacak kaygılarını da beraberinde getiriyor.

New York Times bugün ayrıca Houston’da sel felaketinden etkilenenlerin yardım aradığı hastanelerin ve huzurevlerinin de felaketin bir başka mağduru olduğunu bildiriyor. Dünyanın en iyi sağlık hizmetleri altyapısına sahip olan Houston’da hastaneler ve ambulanslar sular altında kaldı, tıbbi yardım helikopterleri şiddetli rüzgâr nedeniyle havalanamadı. Houston’daki Texas Tıp Merkezi’nin ise 2001 yılındaki Allison Kasırgası’ndan sonra aldığı önlemler, merkeze ait 23 hastanenin temellerinin sular altında kalmasını önledi. New York Times bir yandan da Harvey Kasırgası’nın Amerikan ekonomisine olan etkileriyle ilgili bir değerlendirmeye yer veriyor. Değerlendirmeye göre Harvey, milyonlarca insanın hayatını alt üst etti, çok geniş çaplı mal kaybına neden oldu. Ancak kasırganın Amerikan ekonomisinin tamamına yönelik etkileri oldukça az olacak. Örneğin Pazartesi günü açılan mali piyasalar, kasırganın şok dalgaları yaratacağı şeklinde hiçbir belirti göstermedi. Petrol fiyatları ise Texas kıyılarının Amerikan enerji sektöründe oynadığı büyük role rağmen 2005 Katrina Kasırgası’ndan sonraki gibi hızla yükselişe geçmedi. Uzmanlar, Wall Street’in Harvey Kasırgası’na gösterdiği tepki ya da tepkisizliğin şaşırtıcı gibi görünebileceğini söylüyor. Çünkü ne de olsa Houston, yılda yarım trilyon dolarlık ekonomik katkısı olan Amerika’nın dördüncü büyük kenti. Ancak Katrina Kasırgası’ndan bu yana modern şirketler, büyük doğal afetlerden sonra lojistik zorlukların üstesinden gelebilmek için çok etkili önlem ve değişikliklere imza attı. Öte yandan konut sigortalarının çoğunun sel felaketini kapsamaması, sigorta şirketleri üzerine ağır mali yük binmeyeceği, dolayısıyla küresel mali piyasaların etkilenmeyeceği anlamına geliyor. Ekonomiyle ilgili bir başka mesele ise yeniden yapılanma çalışmalarının maliyeti. Doğal afetler, büyük maddi hasara yol açmalarına rağmen ekonomik büyüme fırsatını da beraberinde getiriyor. İnşaat sektörünün yeniden yapılanma için devreye girmesinin önümüzdeki dönemde ekonomik canlılığı tetiklemesi bekleniyor.

Washington Post ise geçen yılki başkanlık seçimi kampanyaları sırasında Trump’ın emlak şirketinin üst düzey yöneticilerinden Michael Cohen’in Moskova’da duraksamaya uğrayan Trump Tower projesinin hayata geçirilmesi için Putin’in sözcüsü Dimitri Peskov’a elektronik posta mesajı göndererek yardım istediğini yazıyor. Gazeteye göre Cohen’in Peskov’a gönderdiği mesaj, Trump’ın en üst düzey yardımcılarından birinin Putin kabinesinde benzer konumdaki bir yetkiliyle kurduğu en doğrudan iletişim oldu. Peskov adına gönderilen elektronik postanın Kremlin’in genel basın hesabına gönderildiği bildiriliyor. Michael Cohen ise Peskov’dan yanıt gelip gelmediğini hatırlayamadığını söylüyor. Cohen ayrıca Moskova’daki Trump Tower projesinin Rus hükümetinden izin alınamaması üzerine rafa kaldırıldığını ve meselenin, Trump’ın 2016 başkanlık kampanyasıyla hiçbir ilgisi olmadığını kaydetti. 2007’den beri Trump’ın en yakın çevresinde yer alan Cohen, Trump’ın seçim kampanyasında resmi rol oynamış bir sima değil.

Los Angeles Times ise bugün de Houston’daki sel felaketiyle ilgili ayrıntıları aktarmaya devam ediyor. Gazete, “Su ve korku hala yükseliyor” başlıklı haberinde, Houston’daki facianın adeta “geliyorum” dediğini, mühendislerin Houston’la ilgili olarak yıllardır uyarılarda bulunduğunu yazıyor. Habere göre Houston, fırtınalara meyilli Meksika Körfezi kıyısında, Amerika’nın en şiddetli yağış sistemlerinin sık sık etkisi altına giren bir bölgede kurulmuş bir kent. Kentin engebesiz olması, sel sularının akacak yer bulamaması anlamına geliyor. Harvey Kasırgası’nın Houston’a bir buçuk milyar metreküp yağış bıraktığını hatırlatan gazete, kentin tüm dere yatağı, gölet, su seti ve rezervuarlarının kapasitesinin bu kadar yağışı kaldıramadığını kaydediyor. Uzmanlara göre kentin altyapısı, 24 saat içinde en fazla 32 santimetre yağış düşmesi durumuna göre inşa edilmiş durumda. Oysa Houston, kasırgalar olmasa bile artık bundan çok daha fazla yağış alıyor. Kent etrafındaki barajlar, sel kontrolü için değil, içme suyu için inşa edilmiş. Texas eyaleti çok düz olduğu için fazla miktarda su tutma kapasitesine sahip değil. Uzmanlar, Houston başta olmak üzere Texas’taki birçok kentin planlamasının gözden geçirilmesi gerektiği uyarısında bulunuyor.

XS
SM
MD
LG