Erişilebilirlik

22 Ağustos Amerikan Basınından Özetler


22 Ağustos Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:27 0:00

Amerikan basını bugün en çok dün Amerika’nın pek çok yerinden izlenebilen güneş tutulması ve Trump Yönetimi’nin yeni Afganistan stratejisiyle ilgili haberlere yer veriyor.

New York Times, 1918 yılından bu yana Amerika’yı ilk kez boydan boya geçen güneş tutulmasının tüm ülkede büyük coşku ve heyecan yarattığını yazıyor. 14 eyaletin bazı kesimlerinde tam tutulma, havanın da büyük çoğunlukla açık olmasıyla birlikte net bir şekilde izlenebildi. Başta NASA olmak üzere çok sayıda bilim kurumu ve üniversite, iki dakikanın biraz üzerinde süren tam tutulma sırasında birçok bilimsel deney gerçekleştirdi ve güneşin korona yani halesini daha iyi izlemek için adeta birbiriyle yarıştı. Amerika, bir sonraki tutulma için bu seferki gibi on yıllar boyunca beklemek zorunda kalmayacak. 8 Nisan 2024‘te gerçekleşecek bir sonraki tam güneş tutulması, Amerika’da kuzeydoğuda Maine, güneybatıda ise Texas eyaletlerine uzanan bir çizgi üzerinde izlenebilecek. Gazete, güneş tutulmasının yüzde 81 oranında gerçekleştiği Washington’daysa Başkan Trump, eşi ve oğlunun tutulmayı Beyaz Saray’ın balkonundan izlediğini, ancak Başkan Trump’ın yine tartışma konusu olduğunu yazıyor. Habere göre Trump, kendini tutamadı ve kafasını kaldırıp güneş tutulmasına tüm uyarılara rağmen koruyucu gözlük takmadan baktı. Haber şöyle devam ediyor: ”Trump şimdiye kadar parti yetkililerine, devlet geleneklerine, siyasetin gerektirdiği devlet adamlığı ağırlığına meydan okudu. Güneş’e neden meydan okumasındı ki? Trump’ı hangi saatte olursa olsun Twitter’da mesaj yazması için kışkırtan anlık haz tutkusu, retina hasarı riskine rağmen güneş tutulmasında da ortaya çıktı.”

Washington Post, Başkan Trump’ın Amerika’nın Afganistan’daki askeri operasyonlarına asker sayısını arttırarak devam etme kararının, Afganistan stratejisinde ciddi bir değişiklik olduğunu yazıyor. Gazete, bu değişikliğin Taleban’a karşı üstünlük elde etmede işe yarayabileceğini, ancak Amerika’nın verdiği bu en uzun savaşta bir yön değişikliği anlamına gelemeyebileceğini bildiriyor. ”Trump Afganistan’daki acı gerçekle yüzleşiyor: Zafere uzanan kolay bir çıkış yolu yok” başlıklı habere göre Trump, dün televizyonlarda yayınlanan konuşmasında, ilk içgüdüsünün Afganistan’dan çekilmek olduğunu ancak Afganistan’dan hızlı bir şekilde çıkmanın kabul edilemez sonuçlar doğuracağını söyledi. Trump, Afganistan’a kaç asker gönderileceği konusunda açıklama yapmadı ancak ”sonunda biz kazanacağız” taahhüdünde bulundu ve yeni stratejinin, uzun zamandır teröristlere kucak açmakla suçlanan Pakistan’a Amerika’yı desteklemesi için baskı yapılmasını da içereceğini kaydetti. Washington Post’a göre yeni strateji, Trump’ın başkanlık seçimi kampanyaları sırasında sık sık dile getirdiği dış siyaset temalarıyla aynı çizgide olmayan bir orta yol niteliğinde. Bu temalar, yabancı ülkelerde devam eden ve Amerika’ya pahalıya malolan savaş bataklıklarından uzak durmak ve girmeye değer her türlü savaştan galip çıkmak. Gazete ayrıca Trump’ın, tıpkı kendisinden önceki başkanlar George W. Bush ve Barack Obama gibi Afganistan’daki acı gerçekle sonunda yüzleştiği, Afganistan’da mücadeleyi kazanmanın hızlı bir yolu bulunmadığını, ancak kaybetmenin de kabul edilir bir seçenek olmadığını anladığı yorumunda bulunuyor. Savunma bakanı Jim Mattis dahil birçok askeri strateji uzmanı, Afganistan meselesinin askeri çözümü olmadığı, asıl amacın Taleban’ı savaştan değil müzakereden daha kazançlı çıkacağına ikna etmek olduğunu savunuyor.

Washington Post bugün ayrıca USS John S. McCain destroyerinin Singapur açıklarında bir petrol tankeriyle çarpışmasıyla birlikte Amerikan Donanması’nın bu yıl dördüncü kez büyük bir kaza geçirdiğini, on denizcinin kaybolmasıyla sonuçlanan son kaza üzerine Donanma’nın Büyük Okyanus’ta geniş kapsamlı bir tatbikat yapma kararı aldığını yazıyor. Habere göre Malaka Boğazı’nın doğusunda kendisinden üç kat daha büyük bir tankerle çarpışan USS John S. McCain destroyerinden daha iki ay önce Japonya açıklarında yaşanan bir başka deniz kazasında yedi denizci can vermişti. Donanma Komutanı Oramiral John Richardson, dünkü faciadan ötürü derin bir üzüntü içinde olduğunu söyledi ve Büyük Okyanus’ta yaşanan bir dizi kazadan sonra ”Bir yerde bir hata yapıyoruz” düşüncesine kapılmanın kaçınılmaz bir hal aldığını kaydetti. Oramiral Richardson, Donanma’nın Büyük Okyanus’taki operasyonlarına nasıl hazırlandığına ilişkin ayrı bir soruşturma açılacağını kaydetti. Komutan, Singapur açıklarındaki son kazaya ilişkin soruşturmada elektromanyetik darbe dahil her türlü olasılık üzerinde durulacağını belirtti. Bir petrol tankeriyle çarpışan Arleigh-Burke sınıfı destroyer USS John S. McCain, adını, Arizona Senatörü John McCain’in baba ve dedesinden alıyor.

XS
SM
MD
LG