Erişilebilirlik

18 Ağustos Amerikan Basınından Özetler


18 Ağustos Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:45 0:00

Amerikan basını, İspanya’nın Barcelona kentinde sorumluluğunu IŞİD’in üstlendiği ve 13 kişinin ölümüyle sonuçlanan terör saldırısına ve Başkan Trump’ın Charlottesville kentinde yaşanan ırkçı şiddet eylemlerine hafta başından bu yana verdiği tepkilerin yarattığı tartışmalara geniş yer ayırıyor.

New York Times, on yıldan uzun süre sonra İspanya’nın en kanlı terör saldırısıyla karşı karşıya olduğunu, güneşli bir öğleden sonra Barcelona’nın en popüler bölgelerinde bir minibüsün kalabalığın arasına dalmasıyla 13 kişinin can verdiğini, 80 kişininse yaralandığını bildiriyor. Gazete, bu saldırıdan birkaç saat sonraysa Cambrils kasabasında polisin ikinci bir araçlı saldırıyı önlediğini, beş kişiyi vurarak etkisiz hale getirdiğini yazıyor. Habere göre aralarında minibüsün kiralanması için kimlik belgelerini kullanan Fas asıllı bir kişi dahil üç kişi tutuklandı. Polis kaynaklarına göre aynı kişinin adı altında üç aracın kiralandığı görülüyor. Barcelona Polisi, yeraltı garajlarında ve sokaklarda diğer iki aracı arıyor. Öte yandan saldırıda kullanılan minibüsün şoförünün kaçtığı bildirildi. Adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, teröristlerin ana planında patlayıcı maddeler ve daha büyük bir kamyonu kullanmak vardı. Ancak teröristler, büyük araç kiralamak için gereken ruhsata sahip olmadıkları için daha küçük araçlar kiralamak durumunda kaldı. İspanya, düne kadar Fransa, Almanya ve İngiltere gibi yine motorlu araçlarla düzenlenen terör saldırılarına sahne olan Avrupa ülkeleri arasında yer almıyordu.

New York Times bugün ayrıca son zamanlarda gerek Avrupa gerekse Amerika’da motorlu araçların terör silahı haline gelmesiyle ilgili bir değerlendirmeye yer veriyor. Gazete, gündelik hayatın son derece sıradan parçaları olan minibüs ve otomobillerin topluma korku salan nesneler haline geldiklerini yazıyor. Değerlendirmeye göre korku öğesi, toplumları bölen, insanlar arasında ayrımcılığa yol açan ve halkların temel değerleri tamamıyla saf dışı bırakmalarına neden olan bir etken. Otomobil gibi günlük yaşama dair rutin nesnelerin saldırılarda kullanılması ise bu etkiyi katlayarak arttırıyor. İnsanlar, terör saldırısı riski altında olduklarını anladıklarında emniyette olmak adına medeni hak ve özgürlüklerinden kolayca vazgeçebiliyor ve yetkililerin sıkı önlemler almasını destekliyor. Bu durum bir yandan da göçmenlik karşıtlığını körüklüyor. Toplumlar, ”biz ve onlar” çizgisinde ayrılıyor. Uzmanlar, Barcelona’daki saldırıda olduğu gibi otomobiller gibi sıradan araçların amaç dışı kullanılmasının insanlarda kamu hayatının önlenmesi imkansız tehlikelerle dolu olduğu hissi yarattığını söylüyor. ”Her şey silah haline getirilebilir” korkusu, terör saldırılarının tahmin edilebilir ya da kontrol altına alınabilir olabileceği umudunu erozyona uğratıyor. Çünkü bir minibüsü masum kalabalıkların içine sürmek özel bir beceri değil, sadece motivasyon gerektiriyor.

Washington Post ise İspanya’daki terör saldırılarıyla ilgili haberlerin yanı sıra Başkan Trump’ın Amerikan İç Savaşı’ndan kalma simgeleri savunmaya devam ettiğine dair habere yer veriyor. Gazete, İç Savaş’ın Konfederasyon olarak adlandırılan ve köleliği savunan ırkçı Güneyli cephenin komutanlarının heykellerinin kaldırılmasına karşı çıkan Trump’ın paylaştığı Twitter mesajında olaya kültürel bir boyut kazandırma çabası içinde olduğunu kaydediyor. Habere göre Trump, Twitter mesajında, ”Büyük ülkemizin tarihinin ve kültürünün güzel anıt ve heykellerimizin kaldırılmasıyla paramparça edildiğini görmek üzücü. Çok aptalca!” ifadesini kullandı. Gazete, Amerikan tarihinin karanlık sayfalarından kalma anıtları yüceltmesiyle adeta bir kültür savaşı başlatmasının, Trump’ın başkanlığına dair tartışmaları daha da körükleyeceği yorumunda bulunuyor.

Los Angeles Times ise Başkan Trump’ın Charlottesville olaylarından sonra tüm ülkeyi teselli edip acıları paylaşmak yerine giderek daralan seçmen tabanını kurtarma çabası içine girdiği eleştirisinde bulunuyor. Gazete, Ocak ayında başkanlığı Obama’dan devralmasından sonra ülke yönetme işinin Trump için giderek daha da güç hale geldiğini yazıyor. Yeni seçilen başkanların geleneksel olarak aldıkları geniş kapsamlı destekten yoksun olarak Beyaz Saray’a oturan Trump, kamuoyu destek oranı düştükçe, beyaz, yaşlı, kasabalı ve aşırı muhafazakar destekçilerine her zamankinden daha muhtaç hale geldi. Ancak Başkan, aşırı sağcı destekçilerini memnun etmeye çalışırken daha merkezci seçmenlerin tepkisini çekmeye başladı. LA Times ayrıca Trump’ın dün Barcelona’da girişilen terör saldırılarını, henüz İspanyol yetkililerden resmi açıklama gelmeden kınadığını ve mesajında, Müslümanları’ı suçlayan imalarda bulunduğunu yazıyor. Gazeteye göre Trump’ın Charlottesville’deki şiddeti kınamakta gecikirken Barcelona’daki saldırıya adeta refleks gibi tepki vermesi, oldukça dikkat çekici.

XS
SM
MD
LG