Erişilebilirlik

16 Ağustos Amerikan Basınından Özetler


16 Ağustos Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:12 0:00

New York Times, New York’taki Trump Tower’da gazetecilerin karşısına çıkan Başkan Trump’ın, Charlottesville’deki ırkçı şiddet eylemlerine ilişkin olarak bir kez daha sadece beyazların üstün olduğunu savunan ırkçıların değil, her iki tarafın da suçlu olduğunu söylediğini yazıyor. Gazete, Trump’ın daha bir gün önce Ku Klux Klan ve neo Nazi grupları kınayan ölçülü, temkinli ve başkanvari açıklamasını bir kenara bıraktığını, yeniden ilk günkü uslubuna geri döndüğünü bildiriyor. Trump, dün gazetecilerle yaptığı tansiyonu yüksek görüşmede, beyazların üstün olduğunu savunanlarla ırkçılara karşı çıkanları kastederek, ”İki taraf da suçlu. Bir tarafta kötüler vardı. Diğer tarafta da şiddet yanlıları yer alıyordu. Kimse bunu dile getirmek istemiyor. Ama ben şimdi söylüyorum” şeklinde konuştu. Trump ayrıca Amerikan tarihinin ırkçı geçmişini yansıtan, İç Savaş sırasında köleliği savunan Güney’in ordularının komutanlığını yapan Robert E Lee’nin Charlottesville’deki heykelinin kaldırılmasına karşı çıkanların hepsinin neo Nazi olmadığını ısrarla dile getirdi. Başkan, ”alternatif sol” olarak nitelendirdiği ırkçılık karşıtı grubun da son derece azılı olduğunu iddia etti. Gazete, Trump’ın bu son açıklamayla birlikte Pazartesi günü beyaz ırkçılar ve neo Naziler’in Amerika’nın tüm değerlerine karşı olduğu şekildeki sözleriyle kazandığı tüm takdiri yerle bir ettiğini kaydediyor. Habere göre çok sayıda Cumhuriyetçi Partili Kongre üyesi, Trump’ın her iki tarafın da suçlu olduğu şekildeki sözlerini sert bir dille kınadı. Örneğin Florida Senatörü Marco Rubio, paylaştığı Twitter mesajında, Charlottesville’deki olayların sorumlusunun yüzde yüz beyaz ırkçılar olduğunu söyledi ve bunun tersini savunan Trump’ı eleştirdi.

New York Times bugün ayrıca Trump’ın Charlottesville olaylarından sonra sergilediği tavırla ilgili bir başyazıya yer veriyor. Gazete, başyazıda, Trump’ın kendini kontrol etmeyi başaramadığını defalarca kanıtladığını, takındığı tavırların artık kimseyi şaşırtmadığını kaydediyor. ”Trump kendini gülünç duruma düşürüyor” başlıklı yazı şöyle devam ediyor: ”Trump her konuda misillemeye başvuruyor. Tehdit altında olduğunu hissettiğindeyse abartılı sözlerle karşılık veriyor. Trump Tower’da gazetecilerle yaptığı tuhaf görüşmede bir gün önce ölçülü biçili sözler sarfeden Trump gitmiş, yerine, kendini yüksek perdeden savunan bir Trump gelmişti. Washington’daki siyasi çevreler, Beyaz Saray Genel Sekreterliği’ne atanan emekli deniz piyade komutanı John Kelly’nin Trump Yönetimi içindeki kaosu kontrol altına alacağını ve ortama disiplin getireceğini umuyordu. Benzer çevreler, baş kışkırtıcı Steve Bannon’un da Beyaz Saray’dan uzaklaştırılmasını talep ediyor. Ancak sorunun temelinde Beyaz Saray personeli değil, tepedeki adam var.”

Washington Post da bugünkü başyazısında Başkan Trump’ın Charlottesville’deki olaylar sonrasında yeniden iki tarafı da suçladığını ve kullandığı söylemdeki bu geri dönüşün, alternatif sağ ve ırkçılar için zafer anlamına geldiğini kaydediyor. ”Ülkenin yapabileceği tek şey ağlamak” başlıklı yazı şöyle devam ediyor: ”Salı günü, tüm ırkçılar için şahane bir gündü. Amerika başkanı, bu insanlara destek mesajı gönderdi. Yahudi düşmanlarının ve ırkçıların eylemlerine tiksintiyle tepki verenleri anlayamayan bir başkan karşısında yapılacak tek şey, ağlamaktır. Başkan Trump, Pazartesi günü beyaz ırkçıları kınayan yazılı açıklamayı, hem kağıt üzerindeki sözleri kendisinin yazmadığını, hem de bu sözlere inanmadığını ima eder şekilde okudu. Salı günü ise tüm şüpheleri ortadan kaldırdı ve ilk başta verdiği tepkinin, yani Nazilerle ırkçılık karşıtlarını aynı kefeye koyduğu şeklindeki açıklamasının, gerçek niyeti olduğunu açıkça sergiledi. Evet, İç Savaş’ın ırkçı generallerinin heykellerinin kaldırılmasına karşı çıkan ahlaklı ve iyi niyetli vatandaşlar da var aramızda. Ama yaralar henüz bu kadar tazeyken bunları konuşmanın zamanı daha gelmedi. Trump, Charlottesville’de yaşamını yitiren Heather Heyer’in ailesini aramadı bile. 20 kişinin üzerinden geçen o otomobil aslında tüm ülkeyi ezdi. Trump ise yarayı daha da çok deşti.”

Washington Post bugün ayrıca önümüzdeki Pazartesi günü yaşanacak ve ABD’den rahatlıkla izlenecek tam güneş tutulmasının, son olaylar karşısında iyice kutuplaşıp bölünen Amerika’yı bir günlüğüne dahi olsa kozmik bir güç altında birleştireceğini yazıyor. 1918 yılından sonra ilk kez Amerika’da Büyük Okyanus kıyısından Atlas Okyanusu kıyısına kadar 112 kilometre genişliğindeki bir şerit içinde tam olarak izlenebileceği olan güneş tutulması, en fazla 2 dakika 40 saniye sürecek. Yazı şöyle devam ediyor: ”Tutulma, batı kıyısındaki Oregon eyaletinde, 40 tonluk balinalara ev sahipliği yapan Depoe Körfezi’nde başlayacak. Idaho eyaletindeki sönmüş yanardağın, Nebraska eyaletinde Stonehenge’den esinlenerek hurda otomobillerle yapılan açıkhava heykellerinin, Missouri ve Ohio Nehirleri’nin üzerinden geçecek. Oregon, Santa Fe ve Appalachian yollarını izleyecek. Kuzey Carolina’da tarihi meşelerin ve kavakların, Güney Carolina’daysa deniz fenerlerinin üzerinde hissedilecek. Beyzbol ve golf sahaları, tenis kortları, otoyollar, otoparklar, mezarlıklar, tutulmanın gölgesi altında kalacak. Bu olayın tadını çıkaralım.”

XS
SM
MD
LG