Erişilebilirlik

Ağrı'daki Çatışma Siyaseti Geriyor


Cumhurbaşkanı Erdoğan, hükümet sözcüleri, Genelkurmay Başkanlığı çatışmayı PKK’lıların başlattığı açıklamaları yaparken KCK, HDP ve DBP temsilcileri seçimler öncesi HDP’nin yıpratılması için askerin operasyon yaptığını iddia etti.

Türk Silahlı Kuvvetleri ile PKK arasında Ağrı’nın Diyadin ilçesinde cumartesi gün boyu devam eden sıcak çatışma hükümetle HDP'yi karşıkarşıya getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, hükümet sözcüleri, Genelkurmay Başkanlığı çatışmanın PKK’lıların uzun namlulu saldırılarıyla başlattığı açıklamaları yaparken KCK, HDP ve DBP temsilcileri seçimler öncesi HDP’nin yıpratılması için askerin operasyon yaptığı iddiasında.

Hükümetin ‘Çözüm Süreci’ koordinatörü Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’la HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’la dün yaşanan polemik bugün Başbakan Ahmet Davutoğlu’yla devam etti. Ankara’da operasyonda yaralanan dört askere geçmiş olsun ziyaretinde bulunan Başbakan, AKP İstanbul Gençlik Kolları 4. Olağan Kongresi'nde Demirtaş’ı sert bir dille eleştirdi.

Davutoğlu: Demirtaş ve avanesi teröre ve vandalizme sessiz kalıyor

Ağrı'da PKK’lıların askerlere tuzak kurarak uzun namlulu silahlarla ateş açtıklarını söyleyen Davutoğlu, ‘bukalemun siyaseti gibi Batı'ya geldiğinde barış diliyle konuşan Doğu'da böylesine bir vandalizme, teröre sessiz kalan Demirtaş'a ve avanesine sesleniyorum: Eğer bir tuzağın parçasıysanız eğer Türk demokrasisini yıpratmak noktasında bir projeyseniz sizler ve sizin arkanızdakiler bilsin ki AK Parti bütün bu tuzakları, bütün bu projeleri yerle bir edecektir. Demokrasimiz emin adımlarla 7 Haziran seçimlerine yürüyecek’ dedi.

Demirtaş’ın Türk Silahlı Kuvvetleri’ni AKP ordusu olarak değerlendirmesine de tepki gösteren Başbakan, milli bir ordu olan Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Türk demokrasisini ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni koruyacağını belirtti.

Davutoğlu: TSK, emre ve milli iradeye itaat eder

Davutoğlu, ‘Demirtaş ve onun takipçileri bilsin ki Türk Silahlı Kuvvetleri, demokratik bir devletin ordusudur. Dolayısıyla siyasi irade ne diyorsa Türk Silahlı Kuvvetleri, demokrasinin organı ve unsuru olan Türk Silahlı Kuvvetleri, o emre itaat eder. Bugün biz, yarın kim, milli iradeden güç alarak iktidar olmuşsa Türk Silahlı Kuvvetleri o iktidara saygı gösterir, milli iradeye saygı gösterir’ diye konuştu.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş kendisinin de aday olduğu İstanbul Kadıköy’de düzenlenen aday tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada HDP’nin yükselişinden rahatsız olan AKP’nin Ağrı’da ‘sahte provokasyon’ yaptığını öne sürdü

Demirtaş: AKP oyları yükselsin diye sahte operasyon yaptı

HDP lideri, ‘dün Ağrı’da bir çatışma değil, sahnesi önceden planlanmış, önceden provası yapılmış, sahte bir kurgu operasyon vardı ve orada mümkün olduğunca fazla cenaze çıkarmaya çalıştılar. 15 askeri çatışma bölgesinde bırakıp terk ettiler. Bunlardan 8’i yaralıydı yaralı. Yaralı askerleri çatışma bölgesinde bırakıp geri çekildiler. Neden? Orada o askerler yaşamını yitirsin ve ülkede AKP’nin oyları tavan yapsın diye. Ne oldu peki? HDP’li arkadaşlarımız çatışma bölgesine giderek HDP’li yönetici arkadaşlarımız yaralı askerleri oradan alıp çıkartarak, kendi elleriyle alıp çıkarttılar, çarşaflarla taşıdılar’ dedi.

Yaralı askerleri çatışma bölgesinde kasti olarak bırakıldığını iddia eden Demirtaş, ‘ülkeyi yönetenler lüks uçaklarla seçim çalışması yaparken, yaralı asker için bir ambulans helikopter göndermemişlerdir. Orada ölmesini beklemişlerdir. Cenaze çıkması için bu devlet elinden geleni yapmışlardır’ diye konuştu.

Demirtaş’dan Erdoğan’a, ‘sen gideceksin arkanda barış ülkesi kalacak’

HDP’nin TBMM’deki son grup toplantısında ‘seni başkan seçtirmeyeceğiz’ sözleriyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı hedef alan HDP Eş Başkanı, Kadıköy’de benzer sözleri yineledi. Demirtaş, ‘Ortadoğu’nun hiçbir diktatörü giderken arkasında barış bırakmadı. Ülkesini ateşe vererek gittiler. Sen gideceksin ama senin arkandan yangın içinde bir ülke kalmayacak, barış içinde kardeşlik içinde bir ülke kalacak arkanda’ dedi.

Ayna: Barış süreci sabote edilmek isteniyor

HDP’yle benzer görüşleri savunan Kürt siyasi hareketinin diğer partisi Demokratik Bölgeler Partisi’nin Eş Başkanı Emine Ayna da Ağrı’daki olayların barış sürecini sabote etme girişimi olarak niteledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı 15 askeri ölüme göndermekle itham eden Ayna, ‘bakın Silvan'ın aynısıdır. Silvan'da PKK eylem yapmadı. Asker operasyon yaptı o operasyonda askerler öldü. Ağrı'da da bu planlandı’ dedi.

2011 seçimleri sonrası 14 Temmuz 2011’de Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde PKK ile TSK arasında çıkan çatışmada 13 Türk askeri ölmüş, bunun ardından Oslo süreci son bulmuş ve KCK operasyonları başlamıştı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG