Erişilebilirlik

'Ağ Bağımsızlığı' Kararı Onaylandı


Ağ bağımsızlığı yanlısı göstericiler, Philadelphia'da, Comcast merkezinin önünde
Ağ bağımsızlığı yanlısı göstericiler, Philadelphia'da, Comcast merkezinin önünde

Amerika Federal İletişim Komisyonu, kamuoyunda “ağ tarafsızlığı” ya da “internet tarafsızlığı” adıyla bilinen ve büyük internet şirketlerinin internet şebekesini kullanırken küçük şirketler üzerindeki avantajına son veren düzenlemeyi, 2’ye karşı 3 oyla onayladı.

Komisyon Başkanı Tom Wheeler, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Amerikan halkı haklı olarak internetin hızlı, adil ve açık olmasını umuyor ve hak ediyor. Bugün hak ettikleri şeyi elde ettiler” diye konuştu.

Kararın ardından internet bundan böyle Amerika’da elektrik, su, doğal gaz gibi bir kamu hizmeti olarak değerlendirilecek.

Amazon ve Facebook gibi büyük içerik sağlayıcılar,bundan böyle Amerika’da Verizon ya da Comcast gibi şirketlere fazladan para ödeyip içeriklerini küçük şirketlerden daha hızlı ulaştıramayacak ya da ayrıcalıklı hizmet göremeyecek.

Yeni düzenlemeye göre tüm internet trafiği aynı hızda hareket edecek, hiçbir şirket Verizon ya da Comcast gibi dağıtıcılara daha fazla para ödeyemediği için bloke edilemeyecek, yavaşlatılamayacak.

Ağ bağımsızlığına büyük önem veren Başkan Barack Obama, Federal İletişim Komisyonu’nun kararının ardından yaptığı açıklamada, yeni düzenlemenin yenilikleri koruma altına alacağını, gelecek nesil girişimcilere adil rekabet olanağı tanıyacağını söyledi. Obama, ağ bağımsızlığı kararının alınması için imza toplayan 4 milyon ve bu konuda sosyal medyada görüş bildiren milyonlarca kişiye teşekkür etti.

Ağ bağımsızlığına karşı çıkan internet ve iletişim devleriyse kararı mahkemeye taşıyacaklarını bildiriyor. Bu kuruluşlar, ağ bağımsızlığının devlet denetimini arttıracağını, insanları yeni yatırımlar yapmaktan caydıracağını ve müşteriler arasında da kafa karışıklığına yol açacağını savunuyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG