Erişilebilirlik

Afrikalı Mülteciler de Zor Şartlardan Kaçıyor


Afrikalı Mülteciler de Zor Şartlardan Kaçıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:17 0:00

Dünyanın dikkati Avrupa’daki mülteci krizinin üzerindeyken Afrika’da da milyonlarca insan yoksulluk ve zulümden kaçmak için evlerini terk ediyor. Uzmanlar, iltica ağlarının küresel olduğunu ve bu sorunu çözmek için işin kaynağına eğilinmesi gerektiğini söylüyor.

Nijer’in Agadez kentinde silahlı kaçakçıların yönlendirdiği onlarca mülteci bir kamyonete sığmaya çalışıyor. Bu mülteciler Libya’ya ulaşmayı, oradan da Akdeniz’i geçmeyi umuyor.

Ancak bu kolay bir yolculuk değil. Senegalli göçmen Osman Sonko, bu sene içinden Libyalı yetkililer tarafından yakalanmış ve ülkesine geri yollanmış. Yetkililerin kendisini denizde yakalayarak hapse attığını söylüyor. Osman oradan da Dakar’a yollanmış. Osman, hapishane koşullarının insanlık dışı olduğunu söylüyor.

Dünyanın ilgili Avrupa’da yaşanan iltica krizinin üzerindeyken Uluslararası Af Örgütü’nden Gauri van Gulik, bu durumun küresel bir sorunun yalnızca bir parçası olduğuna dikkati çekiyor. Gulik, dünya çapında 19,5 milyon kişinin mülteci konumunda olduğunu belirtiyor.

Bu kadar kişi hareket halindeyken uzmanlar çözümün, bu durumu yaratan koşullara yönelmekle çözülebileceğini belirtiyor. Afrika’daki yoksulluk ve zulüm ve Ortadoğu’daki savaşlar insanları evlerini terk etmeye itiyor.

Uluslararası Göç Örgütü Batı Afrika uzmanı Michele Bombassei, Akdeniz’de yaşanan durumun başka yerlerde doğan bir sorunun son halkası olduğunu söylüyor.

Afrika’daki mültecilerin büyük çoğunluğu kıta içinde kalıyor. Ancak ekonomik durum ve güvenlik koşulları bu insanları hareketi daha da zor hale geldi.

Güney Afrika’da göçmenler bu sene içinde yabancıların şlerini ellerinden aldığını söyleyen kişilerin saldırılarına hedef oldu.

Kamerun, Nijer ve Çad Boko Haram saldırılarından sonra binlerce Nijeryalı’yı sınır dışı etti.

Bombassei, belli bölgelerde büyük sayıda yasadışı göçmenin toplanmasının hükümetleri endişelendirdiğini söylüyor. Devletler, bu kişilerin terör örgütleri ya da diğer silahlı örgütlerin etkisi altına girmesinden kaygı duyuyor.

Avrupalı ve Afrikalı liderler Kasım ayında mülteci krizi ile ilgili bir zirvede görüşecek. Uzmanlar, çözümün Sahra Altı Afrika’da ekonomik fırsatların arttırılmasından geçtiğini belirtiyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG