Erişilebilirlik

Afrika'daki Ebola Salgını Yetkilileri Kaygılandırıyor


Afrika kıtasında görülen ebola salgını Dünya Sağlık Örgütü yetkililerini kaygılandırıyor. Salgının başladığı Uganda’da, virüsün başka ülkelere sıçramaması için önlemler alınıyor. Bu önlemlerin ne kadar etkili olacağı tüm dünyadaki sağlık yetkililerince yakından izleniyor.

Ebola virüsü kurbanlarının sayısı artıyor.

Salgının başladığı Uganda’nın batısındaki Kibale bölgesinde, hastalar ve hastalarla temasta olanlar karantinada tutuluyor.

Uganda Devlet Başkanı Yaweri Museveni, halktan, salgının önüne geçmek için fiziki temaslarını kısıtlamasını istedi: “Kimsenin elini sıkmayın. Ebola virüsü yüzünden ölenleri kendi imkanlarınızla defnetmeyin, sağlık görevlilerini çağırın. Bu hastalık cinsel temasla da geçtiği için bu konuda da dikkatli davranın.”

Ebola virüsü son derece güçlü, cesetlerde bile uzun süre aktif kalıyor. Bu yüzden de ebola yüzünden ölenler, hayattakiler için hala tehlikeli.

Virüs, bulaştığı kişilerin yarısını öldürüyor.

Virüsün beş farklı türü belirlendi. Bunlardan bazıları diğerlerinden daha öldürücü. Dünya Sağlık Örgütü Sözcüsü Tarık Yasareviç virüsün özelliklerini anlatıyor: “Kuluçka süresi, 2 ila 21 gün arasında. Virüsün dozuna göre bu süre kısalıyor. Yüksek ateş, kusma, boğaz ve kas ağrısı, iç ve dış kanama. Virüs, karaciğer ve böbrekleri iflas ettirince, kurbanlar ölüyor.”

Ebola virüsünün kaynağı bilinmiyor.

Tarık Yasareviç, “Virüsü hayvanların taşıdığını düşünüyoruz. Kuşlardan, maymun ve şempanzelere geçtiği kanaatindeyiz. Ormanlara gidip bu hayvanları avlayarak yiyenler virüsü alıyor. Bu insanlardan da diğerlerine geçiyor.”

Virüsün yarasalarda da olduğu tahmin ediliyor.Uzmanlar, ebola virüsünün Uganda’dan tüm dünyaya yayılmasını önlemek için hem vahşi olanları hem de ev hayvanlarını yakından izliyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG