Erişilebilirlik

Afrika'da Yeni Bir Ülke Doğuyor


Afrika'da Yeni Bir Ülke Doğuyor
Afrika'da Yeni Bir Ülke Doğuyor

Sudan’da yeni bir Afrika ülkesinin doğumuyla sonuçlanması beklenen tarihi referandum başladı.

Binlerce kişinin sandık başlarında geceden kuyruğa girdiği referandumda Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir, oyunu Pazar sabahı kullandı. Kiir, bağımsızlık referandumunu halkı için “tarihi bir an” olarak tanımladı.

Güney Sudanlı seçmenler oy kullandıktan sonra sevinç gösterilerinde bulundu ve şarkılar söyledi.

Bir hafta sürecek referandum, Amerikalı senatör John Kerry ve barış eylemcisi aktör George Clooney tarafından da yerinde izleniyor. Clooney, “insanların özgürlükleri için oy kullanmalarının hayatta çok sık görülen bir olay olmadığını” söyledi.

Başkan Barack Obama, New York Times gazetesinde yayınladığı makalede, “Tarihi oylama ile uzun zamandır oluşan kendi kaderini tayin hakkı uygulanıyor” diye yazdı.

Sudan’da nüfusun yüzde 52’sini siyah Afrikalılar, yüzde 39’unu Araplar, yüzde 9’unu ise değişik ırk ve etnik gruplar oluşturuyor. Genel olarak Araplar ülkenin kuzeyinde, Afrikalılar ise güneyinde yaşıyor.

Sudan ordusuyla güneydeki isyancılar arasında yıllarca devam eden iç savaştan sonra 2005 yılında barış anlaşması imzalanmıştı. Referandum bu anlaşma çerçevesinde yapılıyor.

Genel kanı referandumun, Arap ve Müslüman kuzey ile Hristiyan ve animist siyah Afrikalı güneyin birbirinden ayrılmasıyla sonuçlanacağı.. 4 milyon seçmenin oy kullanacağı referandumu yüzden fazla yabancı gözlemci izliyor.

Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir, referundum sonucunu kabul edeceğini ve bağımsızlığı seçmesi halinde güneye yardım edeceğini söylemişti.

Bu arada kuzey ile güney arasında kalan ve zengin petrol yataklarının bulunduğu Abyei bölgesinin durumu Birleşmiş Milletler’i kaygılandırıyor.

Abyei’de bugün ayrı bir referandum yapılacak ve bölge halkı kuzeye mi yoksa güneye mi bağlanma konusunda karar verecekti. Ancak seçmenlik koşullarıyla ilgili anlaşmazlık nedeniyle referandum ertelendi.

XS
SM
MD
LG