Erişilebilirlik

Afrika'da Albinolar Hala Ölüm Tehdidi Altında


Afrika’nın pek çok yerinde, Albinolu kişilerin vücutlarından parçalar taşımanın ne yazık ki uğur getireceğine inanılıyor. Bu da, Albinolu kişilerin, uzuvları ve organlarının, kara büyüye inanan kişiler tarafından ticaretinin oluşmasına yol açmış durumda. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi çerçevesinde, uzmanların katıldığı bir panelde, bu inanışın kaynağı anlatıldı

“Jolibeau’nun Seyehatleri” isimli belgesel, Kamerun’da çekildi. Gazeteci Stephane Ebongue, bir gazeteci ve de Albinolu. Ebongue, ülkesinden bir kaç sene önce kaçmak zorunda kaldığını söylüyor. Nedeni de organları için onu öldürmek isteyen insanlar.

Gazeteci, belgesel için konuştuğu büyücüyle olan görüşmesinin kötü bir deneyim olduğunu dile getiriyor. Görüşme bitinceye kadar, kendi psikolojisine olan etkisini tam olarak hissetmediğini söyleyen Ebongue, bir daha böyle bir şeyi yapabileceğini düşünmüyor.

Belgeselin yönetmeni Fabio Lapore, Ebongue’nin kaçış hikayesini duyduktan sonra bu belgeseli yapmaya karar vermiş. Lapore, bu korkunç organ ticareti hakkında dünyanın uyarılması gerektiğini düşünüyor. Büyücüler, albinoların uzuvlarından iksirler yapıyor ve uzuvlarını da uğur getirsin diye kara büyüye inananlara satıyorlar.

Lepore, her sene yüzlerce Albinolu Afrikalı’nın kaçırıldığını söylüyor.

Albinism denen genetik durum, kalıtımsal olarak nesilden nesle aktarılıyor. Kişilerin vücutlarında, renk pigmentlerinin oluşmasını sağlayan melanin maddesinin eksikliğiyle doğan kişilerin saç, göz ve ten renkleri beyaza çok yakın oluyor. Albinolu kişiler uzuv ve organları için, özellikle Tanzanya, Malavi, Burundi gibi Afrika ülkelerinde yaygın olarak saldırıya uğruyor.

Ve bu kişilerin uzuvları oldukça pahalı ve 2 bin dolardan 75 bin dolara kadar yüksek bir rakamla satılıyor.

Stephane Ebongue, Afrika’da Albinolu kişilerin uzuvlarının sihirli güçlere sahip olduğuna dair inanışın oldukça korkutucu sonuçları olduğunu belirtiyor. İnsanların tılsım niyetine sahip oldukları uzuvların, siyasi güç getireceğine, futbol maçı kazanmalarını sağlayacağına inandıklarını söylüyor.

Bu batıl inançların ortadan kalkması zor olduğu için, Albinolu kişilerin hayatları yakın bir gelecekte hala tehlikede olacak. Ebongue’nin konuştuğu büyücü, insanların Albinolu kişileri öldürmeyi sevmediğini ama para için yaptıklarını söylüyor.

Her ne kadar bu korkunç inanış devam etse de, son yıllarda sevindirici gelişmeler de var. Albinolu kişileri öldürmenin ve sakatlamanın bir suç olduğuna ve cezalandırılmaları gerektiğine dayanan inanış artıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG