Erişilebilirlik

Afganistan 2014 Sonrası İçin Hazır mı?


Afganistan 2014 Sonrası İçin Hazır mı?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00
Amerikan hükümetinin yeni raporu, 2014’de NATO kuvvetlerinin ülkeden çekilmesinden sonra Afganistan güvenlik güçlerinin kendi ayakları üzerinde duramayabileceği uyarısında bulunuyor. Afganistan’ın a’dan z’ye tüm ihtiyaçlarına yetebilecek yöneticileri işe alıp eğitirken karşılaşılan sorunların yer aldığı raporu, Amerika’nın Sesi Pentagon muhabiri Luis Ramirez derledi.

Helmand’da görevli resmi Afgan Polisi okuma yazmayı, uluslararası alanda desteklenen eğitim kurslarıyla öğrendi. Helmand, kontrolu tamamen Afganistan hükümetine devredilmiş bölgelerden.

Amerika ve NATO, 2014’deki çekilme takvimi sonrasına hazır bir Afganistan bırakmak için çabalarken karşılarına çıkan en büyük sorun da bu.

Afgan halkının yüzde 70’i okuma yazma bilmiyor. Bu da güvenlik güçlerini destekleyecek sürdürülebilir altyapı oluşturma konusunda kalifiye eleman sıkıntısının en önemli nedeni.

Amerika Savunma Bakanı Leon Panetta geçen ay Brüksel’deki NATO toplantısında Afgan ordusunu eğitim çabalarının sonuç verdiğinin altını çizdi: “Afgan ordusunda asker sayısı 350 bin’e ulaştı ve yeni işe alımlarla bu rakam korunacak. Bu birlikler hayli zorlu operasyonlara katıldı ve koalisyon güçlerin uğradığı kayıpların çoğu bu askerlerden. Bu da Afgan askerlerin gelecekleri için her türlü mücadeleye gönüllü olduklarının en açık kanıtı,” diyor.

Afganistan’ın yeniden yapılanmasını denetleyen baş müfettişin raporunda, bir tehlikeye daha dikkat çekiliyor. O da, uluslarası güçler ülkeden çekildiğinde, Afgan hükümetinin aynı güçte varlığını sürdürebilme konusunda aciz olduğu gerçeği.

Bu rapora göre en büyük sorun, muhasebe ve satın alma gibi en temel ihtiyaçları yerine getirmesi gereken ordu mesupları ve sözleşmeli çalışanların okuma yazma bilmemesi.

Washington’daki American Enterprise Enstitüsü’nün güvenlik uzmanı Gary Schmitt bu eksikliklerin, 2014 sonrası ülke barışının karşısında büyük bir tehdit olduğu görüşünde: “Afgan Ordusu gibi tecrübesiz bir ordudaki askerseniz, üstüne üstlük yiyeceğiniz, askeri malzemeniz, cephaneniz de yoksa, orduyu terk etmeniz kaçınılmaz olur. Ordudan firar oranı çok yüksek. Bir de bu imkansızlıklar içinde düşmanla karşı karşıya gelmek, kaçmaya zemin hazırlıyor. Dolayısıyla sorulması gereken asıl soru bu.”

Obama Yönetimi 2014’te Amerikan güçlerini Afganistan’dan çekme kararı aldı. Bu karar, Afgan Liderlerinden de destek buldu.

Ancak, Afgan yetkililer, çekilme sonrası yine de uluslararası desteğe ihtiyaçları olacağını söylüyorlar.

Uzmanlara göre bu rapor, Afganistan’ın 2014 sonrası kendini güvence altına almak için ne kadar hazır olduğu sorusunu bir kez daha gündeme getirdi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG