Erişilebilirlik

Afganistan’da 3 Günlük Ateşkes Sona Erdi


Afganistan’da Ramazan Bayramı sebebiyle ilan edilen üç günlük ateşkesin sona ermesiyle birlikte Afgan ordusu ve Taleban arasındaki çatışmalar Pazar günü yeniden başladı.

Afgan ordusu ülkenin güneyinde bulunan Helmand vilayetinin başkenti olan Leşkergah’a yakın bölgelerde “terörle mücadele operasyonlarını” yeniden başlattıklarını doğruladı.

Açıklamada yaşanan çatışmalarda aralarında örgütün bir komutanın da olduğu en az 20 Taleban üyesinin öldürüldüğü belirtildi. Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, Cumartesi günü ateşkes sonrası durumu değerlendirmek üzere askeri komutanlarla video konferans aracılığıyla görüştü.

Gani’nin ofisinden yapılan açıklamada, Afgan liderin görüşmede “Taleban ateşkesi sonlandırır ve çatışmaları yeniden başlatırsa, vatanı ve halkı savunmaya hazır olmalısınız” dediği belirtildi.

Helmand yoğun çatışmaların adresi

Taleban yetkilileri ise ateşkes sonrası durumla ilgili bir açıklama yapmadı. Afganistan’ın Helmand vilayeti, ABD ve NATO güçlerinin Afganistan’dan çekilme sürecini resmi olarak başlattıkları 1 Mayıs’tan bu yana yoğun çatışmaların adresi.

Ülkede üç günlük ateşkes Taleban’ın talebiyle yürürlüğe girmişti ve ateşkese büyük ölçüde de uyulduğu gözlemlenmişti. Ancak Afganistan’daki gruplar birbirlerini ateşkesi ihlal etmek ve sivil can kayıplarına yol açmakla suçladı.

Başkent Kabil’de Cuma günü bir caminin hedef alındığı saldırıda en az 12 kişi hayatını kaybetmişti. Bu saldırıyı IŞİD üstlendi. Örgüt Kabil’de hafta sonu elektrik kesintisine yol açan şebeke saldırısını da üstlendi.

Taraflar Katar’da görüştü

Taleban’ı temsil eden müzakereciler ve Afgan hükümetini temsil eden heyet Cuma günü Katar’da biraraya geldi.

Toplantının ardından yapılan açıklamada, her iki taraf da Ramazan Bayramı’nın ardından, tıkanan barış görüşmelerini başlatma ve hızlandırma konusunda taahhütlerinin altını çizdi.

ABD Başkanı Joe Biden geçtiğimiz ay Afganistan’dan çekilme takvimini açıklamış ve ülkede bulunan 2.500 ABD askerinin 11 Eylül’e kadar Afganistan’dan tamamen çekileceğini söylemişti. Afganistan’da yaklaşık 7 bin NATO askeri de bulunuyor.

Bir askeri üs daha Afgan güçlere devredilmişti

Geçtiğimiz Cuma günü ABD ordusu ikinci bir askeri üssün yönetimini Afgan ordusuna devretmişti. Amerikalı askeri yetkililer, geçtiğimiz hafta yaptıkları açıklamada, çekilme sürecinin şu ana kadar yüzde 6-12 civarında tamamlandığını belirtmişti.

Afganistan Cumhurbaşkanı Gani, yabancı ülkelerin askeri desteği olmadan Afgan güçlerin Taleban’dan gelebilecek olası saldırılara karşı direniş gösteremeyeceği ve ülkenin 1990’larda Taleban’ı iktidara taşıyan iç savaşın benzerini yeniden yaşayabileceği görüşünü reddetmişti.

Çin ve Pakistan Dışişleri bakanları görüştü

Afganistan’a komşu Pakistan ve Çin Cumartesi günü yaptıkları açıklamalarda yabancı güçlerin Afganistan’dan sorumlu bir şekilde çekilmelerinin önem taşıdığını vurguladı.

Çin Dışişleri bakanı Wang Yi, Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureşi ile yaptığı telefon görüşmesinde, “ABD askerlerinin Afganistan’dan alelacele çekilmesinin Afganistan’ın iç barış sürecini ve bölgesel istikrarı olumsuz etkilediğini” savundu.

Çin medyasında yer alan haberlerde Wang’ın Pekin’in “Birleşmiş Milletler’den üzerine düşen rolü yerine getirmesini beklediği ve Afganistan’ın komşularının koordineli şekilde hareket etmeleri gerektiğinin altını çizdiği” belirtildi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG