Erişilebilirlik

BM: 'IŞİD Afganistan’da Yedi Bölgeye Yayıldı'


Birleşmiş Milletler’in yayınladığı yeni bir rapor, IŞİD’in Afganistan’da geçen yıl sadece bir ilde sürdürdüğü terör faaliyetlerini bu yıl yedi bölgeye yaydığını gösteriyor.

IŞİD’in özellikle Horasan eyaletindeki saldırılarının artması ülkede istikrarı olumsuz etkiliyor ve güvenlik kaygılarını arttırıyor.

BM raporunda Afganistan’da sadece şehir merkezlerinde artan saldırıları yüzünden değil, IŞİD’in Horasan eyaletinde bu yılın ilk yarısında yaptığı 230 saldırıyla ülkede güvenlik için çok ciddi bir tehdit oluşturduğu kaydedildi.

IŞİD’in Afganistan’daki kolu olan ISK’nın 2016’nın ilk yarısına kadar sadece Nangahar eyaletinde etkili olduğu kaydediliyor. ABD’li ve Afgan askeri yetkililer, örgütün hala bu bölge ve komşusu Kunar eyaletlerinde varlığını sürdürdüğünü birçok kez vurgulamıştı.

Afganistan’da son aylarda örgütün bölgedeki etkisini azaltmak için havadan ve karadan yapılan operasyonlarda yüzlerce militan öldürüldü.

BM raporunda ayrıca artan çatışmalardan dolayı sadece Ağustos ayında 50 binden fazla kişinin Afganistan içinde yaşadıkları yeri terketmek zorunda kaldığı, bu sayının 2017’deki en büyük göç olduğu bildiriliyor.

Ülkede Ağustos ayının üçüncü haftasının çatışmalar açısından en yoğun hafta olduğu belirtilen raporda, Ocak ayından Temmuz’a kadar silahlı grupların onlarca ilçe merkezinde kontrolu ele geçirdiği belirtiliyor.

Afgan yetkililer o günden beri sadece Kunduz ve Helmand'da iki ilçe merkezinin geri alınabildiğini bildirdi.

Afganistan’da yaşananları ortaya koyan bir başka durum da Amerika’nın hava saldırılarını arttırması. Amerikan ordusu, Afganistan’a Ağustos ayında 555 hava saldırısı düzenledi. Bombaların büyük çoğunun hedefinde, IŞİD’in etkili olduğu Helmand ve Nangarhar eyaletleri vardı.

Birleşmiş Milletler, Afganistan’da sivil kayıpların bu yıl rekor sayıya ulaştığını bildiriyor.

Başkan Donald Trump’ın açıkladığı yeni stratejiyle birlikte Afganistan, Amerika tarihindeki en uzun askeri müdahale oldu.

BM raporuna göre Trump’ın Afganistan’da asker arttırma kararı gelecek aylarda ülkede daha fazla şiddet olayı yaşanmasına yolaçabilir.

Çatışma ve saldırıların artacağı, kışın gelmesiyle birlikte çatışmalarda durgunluk yaşanacağı tahmininde bulunuluyor.

Birleşmiş Milletler ayrıca Amerika Başkanı Donald Trump’ı, NATO saldırılarında ölen sivilleri gündeme getirmemekle de eleştirdi.

28 ve 30 Ağustos tarihlerinde yapılan hava saldırılarında aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu en az 28 sivilin hayatını kaybettiği, 16 kişinin de yaralandığı bildirildi.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG