Erişilebilirlik

Afganistan’da Roketli Saldırı


Amerika Savunma Bakanı James Mattis ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Afganistan'ı ziyaret ediyor
Amerika Savunma Bakanı James Mattis ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Afganistan'ı ziyaret ediyor

Afganistan’ın başkenti Kabil’de uluslararası havaalanına atılan roketler en az beş sivilin yaralanmasına neden oldu. Saldırılar Amerika Savunma Bakanı James Mattis ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in kenti ziyaret ettiği sırada düzenlendi.

Afganistan İçişleri Bakanı Sözcüsü Necib Daniş’e göre, roketlerden biri havaalanı yakınındaki bir eve isabet ederek biri ağır, beş kişiyi yaraladı.

Taleban sözcülerinden Zabihullah Mücahid, Twitter üzerinden yaptığı açıklamayla saldırıyı üstlendi.

Saldırının ardından havaalanındaki tüm uçuşlar durduruldu.

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, Mattis ve Stoltenberg ile yaptığı ortak basın toplantısında saldırının özel askeri birlikler tarafından kontrol altına alındığını duyurdu.

Toplantıda Afganistan’a desteğin süreceğini belirten Mattis ve Stoltenberg, ülkenin yeniden teröristler için bir güvenli bölge olmasına izin vermeyeceklerini bildirdiler.

Stoltenberg, NATO’nun Afganistan’da kalmanın mali bedelinin farkında olduğunu ancak Afganistan’dan çıkmanın bedelinin ise çok daha ağır olacağını söyledi. Stoltenberg, NATO güçlerinin erken terk etmesi halinde ülkenin yeniden kaosa sürüklenebileceğini belirtti.

Stoltenberg, NATO’nun en az 2020’ye kadar Afgan güvenlik güçlerine mali destek vereceğini ve her yıl en az 1 milyar dolar sağlanacağını söyledi.

Afganistan Cumhurbaşkanı Gani ise Taleban’ın uluslararası terörizm çizgisinde kalmakla, şiddeti reddederek hükümetle barış sürecine katılmak arasında tercih yapması gerektiğini söyledi.

Amerika Savunma Bakanı Mattis ise Washington’un Taleban ve Afganistan arasında görüşülerek bir uzlaşma sağlanmasını desteklediğini aktardı. Mattis, “Taleban bombalarla kazanamayacağını anlar anlamaz, ölümler sona erecektir” dedi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG