Erişilebilirlik

Afganistan’da Mülteci Krizi Büyüyor


Uluslararası Af Örgütü’nün yayınladığı rapora göre, Afganistan’daki şiddet olayları nedeniyle evlerini terk ederek ülke içi mülteciye dönüşenlerin sayısı son üç yılda ikiye katlandı. 2013 yılında 500 bin olan sayı bugün 1 milyon 2 yüz bine ulaştı.

Rapor, Taleban’ın bu sene saldırılarını arttırdığı bir dönemde yayınlandı.

Örgütün Güney Asya Direktörü Champa Patel, insanların evlerini terk ettikten sonra kendi ülkelerinde dehşet verici koşullarda yaşadığını ve kurtuluş umutlarının da olmadığını söyledi.

Afganlar dünyanın en büyük mülteci nüfuslarından birini oluşturuyor. 2 milyon 600 bin Afgan’ın komşu Pakistan ve İran’da yaşadığı tahmin ediliyor.

Patel, dünya kamuoyunun Afganistan’a olan ilgisinin kaybolduğu bu dönemde, bu ülkede yaşayanların çektiği zorlukları unutma riskinin bulunduğunu belirtiyor.

Afgan hükümetleri ülke içi mültecilerin durumuyla ilgileneceğini söylese de, çok sayıda insanın barınak, gıda, su, sağlık gereksinimleri karşılanmıyor. Bu insanların eğitim ve istihdam fırsatları da sınırlı.

Araştırma, ülke içi mültecilerin durumunun son yıllarda giderek kötüleştiğini, temel ihtiyaçlara yönelik yardımın azaldığını ortaya koydu.

Raporda, Afgan hükümetinin sınırlı kapasitesinin, yolsuzluğun ve giderek azalan uluslararası ilginin, 2014’de oluşturulan ülke içi mülteci politikasının uygulamaya konmasını zorlaştırdığı belirtiliyor.

Üstelik ülkede hem özel sektör, hem de devlet, ülke içi mültecileri sıklıkla yerlerinden ediyor.

Raporda, Afganistan Mülteci İşleri Bakanlığı’nın son derece sınırlı bir bütçeye sahip olduğu ve yıllardır yolsuzluk iddialarıyla boğuştuğu ifade edildi.

Ülke için mültecilerin büyük çoğunluğunun temel sağlık hizmetlerine erişimi yok. Birçok çocuğun eğitimi de durumları nedeniyle aksıyor.

Patel, bu kişilerin geleneksel geçim kaynaklarından mahrum olduğunu ve sınırlı biçimde gayrı resmi işler bulabildiklerini belirtirken, bunun kadınların toplum dışında kalmasına ve çocuklarında sömürülmesine yol açtığını belirtiyor.

Uluslararası Af Örgütü, Afgan yetkililer ve uluslararası kamuoyuna en kısa zamanda ülke içi mültecilerin gereksinimlerinin karşılanması için harekete geçilmesi çağrısı yaptı.

Patel “Afganistan ve dünyanın, çok geç olmadan ülke içi mülteci krizini çözmesi gerekiyor” diye konuştu.

Henüz Afgan hükümetinden rapora ilişkin bir açıklama gelmedi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG