Erişilebilirlik

Afganistan'da IŞİD Taleban'ın Yerini mi Alıyor?


Afganistan'da IŞİD Taleban'ın Yerini mi Alıyor?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00

IŞİD yeni bir ülkede kendine taraftar kazanıyor. Afganistan’ın Nangarhar eyaletindeki Afgan savaşçılar eyaletin farklı yerlerine IŞİD’in siyah bayrağını çekiyor.

Nangarhar’da yetkililer ve halk IŞİD’in 6 bölgede varlığını arttırdığını söylüyor. IŞİD, bu bölgelere hakim olan Taleban’ın yerini alıyor.

IŞİD’e bağlı olduklarını söyleyen militanlar, halifeliğini ilan eden Ebubekir el Bağdadi’ye bağlılıklarını vurguluyor. IŞİD bayrağı altında savaşan militanlar düşmanlarının başını kesiyor. Ancak bu militanların IŞİD’le doğrudan bağı olup olmadığı açıklığa kavuşmuş değil.

Zabihullah Zamarai, “Birdenbire Taleban’ın olduğu bölgelerde ortaya çıktılar. Taleban yenildi ve bu militanlar onların yerini aldı” diyor.

Cihatçılar arasında üstünlük mücadelesi Bati Kot’ta da sürüyor. Bölge valisi, geçen yıl 16 yakınının militanlar arasındaki çatışmalarda öldürülmesinin ardından sıkı koruma altında yaşıyor.

Vali Haji Ghalib Mücahid, “3 hafta önce burada Taleban güçlüydü. IŞİD, onlarla Daga bölgesinde çarpıştı ve 5 Taleban militanının kafasını kesti. Taleban da 2 IŞİD militanı öldürdü. Bunlar eskiden Taleban’dı. Şimdi IŞİD bayraklarıyla dolaşıyorlar. Çoğu IŞİD’e katıldı” diyor.

IŞİD yüksek maaşlarla, El Bağdadi’nin yaşayan halife olduğu iddiasıyla militanları saflarına çekiyor. Bati Kot’ta bir IŞİD toplantısında militanlar aşiret liderlerinin güçlerini elinden alarak, enfiye kullanımı dahil birçok davranışa yasak getirdi.

Ancak halkın bu yeni tehdidin engellenmesi çağrısına karşı yetkililer her şeyin kontrol altında olduğunu öne sürüyor.

Muhammed Amin Mangal, “Ekipmanımız, erzağımız ve ekibimiz eksiksiz” diyor.

Bati Kot karakolunda polis eskiden sık sık saldırıya uğradıklarını, ancak IŞİD ve diğer grupların püskürtülmesinden sonra saldırıların azaldığını söylüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG