Erişilebilirlik

Afganistan'da Eğitimle İlgili Sıkıntılar Sürüyor


Afganistan hükümeti yeni eğitim programıyla ülkede ulusal bütünlüğü sağlamaya çalışıyor. Ancak, güvenlik sorunları; kitap ve öğretmen sıkıntısı bu amaca ulaşmayı zorlaştırıyor.

Afganistan’da modern eğitim, zor bir konu. Eğitimciler, yıllar süren savaş ve siyasi çekişmenin yaralarını sarmaya çalışıyor.

Eğitim Bakanlığı Sözcüsü Amanullah İman, yeni eğitim programının hazırlanmasının 10 yıl sürdüğünü; zorlukların hala aşılamadığını söylüyor: “İlk sorun, ülkenin güneyindeki güvenlik eksikliği. Bölgede 500 okul kapalı. 300 bin öğrenci okula gidemiyor. İkinci önceliğimiz öğretmenler. Öğretmenlerimizin yarısının resmi, profesyonel eğitimi yok. Bu da çok ciddi bir sorun.”

İman, bakanlığın din eğitimi kitaplarını da yeniden yazdığını söylüyor. Çünkü bundan önceki Taleban yönetimi din eğitimini de şekillendiriyordu.

Bakan İman, “En büyük zorluklardan birini din eğitimi alanında yaşadık. Öğrencilerin bir çoğu komşu ülkelerde din eğitimi aldı ve Afganistan karşıtı olarak yetişti. Bunun için hem öğretmenlerimiz hem din adamlarımızla yeni bir ders programı hazırladık. Vatan sevgisi üzerinde durduk. Yakında bunları yayınlamak ve uygulamak istiyoruz,” diyor.

Daha yayınlanması gereken 4,5 milyon kitap var. Yaklaşık 5 milyon kitap, son sekiz aydır Pakistan’dan geçiş yapamayan NATO konvoylarında kalmıştı.

Afganistan’da üç milyon öğrenci okula gidemiyor. 16 bin okuldan 7 bininde de sınıflar açık havada yapılıyor – çünkü okul binası yok.

Taleban ülkenin güneyinde okulları yıkmaya devam ediyor. Militanlar, okula gitmek isteyen kız öğrencileri hedef alıyor.

Değişimi Destekleyen Kadınlar adlı sivil toplum kuruluşundan Arzu Omid, “Hayatımızı değiştirmek istiyorsak, özellikle Afgan kadınların hayatını değiştirmek istiyorsak, eğitime ihtiyacımız var,” diyor.

Kabil’de üniversite öğrencileri eğitim sisteminin etkisiz ve eski olduğunu söylüyor.

Kabil Üniversitesi’nde öğrenci olan Hamid Aman’a göre, sınıflar kalabalık, öğretmenler de hazırlıksız.

Aman, “Okulda bugünlerde bir sınıfta 70 – 80 öğrenci görüyorsunuz. Ve öğretmen bu kadar çok öğrenciyi aynı anda eğitemiyor. Dolayısıyla sınıfların öğrenci sayısını azaltmak gerekiyor. Sonra da öğretmenleri eğitmek şart. Kırsal alanlarda okuma yazma bilmeyen öğrenciler mezun oluyor. Sonra bu mezunlar orta okul öğrencilerine ders veriyor. Yani onlar da bir şey öğrenmiyor,” diyor.

Taleban, kadın erkek eşitliği, küreselleşme gibi konulara odaklanan kitapları ortadan kaldırdı.

Afganistan İsveç Komitesi’nden Ahmet Halit, yeni eğitim programının modern bir Afganistan için şart olduğunu söylüyor: “Ulusal eğitim programı, Afgan kimliğini tanımlayacak. Tabii bunu küresel bir perspektifle yapacak. Küresel bir bakış açısı olan Afgan gençleri yetiştirmek istiyoruz.”

Afganistan liderleri, ülkenin geleceğinin bu çocukların elinde olduğunu biliyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG