Erişilebilirlik

NATO: Afganistan'da Düşen Helikopterle İlgili Soruşturma Devam Ediyor


NATO: Afganistan'da Düşen Helikopterle İlgili Soruşturma Devam Ediyor
NATO: Afganistan'da Düşen Helikopterle İlgili Soruşturma Devam Ediyor

NATO, haftasonu bir Amerikan askeri nakliye helikopterinin düşüş nedenini belirleme çalışmalarını sürdürüyor.

Kazada 38 koalisyon askeri ölmüştü. Ölenler arasında Amerikan Deniz Kuvvetleri’ne bağlı özel komando birliğinin 22 üyesi de bulunuyordu. Navy Seals adı verilen bu birim Mayıs ayında Pakistan’da Usame bin Ladin’in öldürüldüğü operasyonu düzenlemişti.

NATO sözcüsü Tuğgeneral Carsten Jacobsen, kaza bölgesinde bir güvenlik kordonu oluşturulduğunu, soruşturma bitinceye kadar kimsenin bölgeye alınmadığını bildirdi.

Çift motorlu Chinook CH-47 helikopteri, Vardak ilinin Tangi Vadisi bölgesinde Taleban’a karşı sürdürülen bir operasyona katılmıştı. Helikopterin düşmesi sonucu 30 Amerikan askeri, yedi Afgan komando ve bir de Afgan çevirmen ölmüştü. Kaza aynı zamanda Amerikan ordusunun 2001’de başlayan Afganistan savaşında bir seferde en çok asker kaybettiği olay oldu.

Taleban helikopteri füzeyle düşürdüğünü iddia ediyor.

Başkan Barack Obama, 30 askerin ölmesinin Amerikan kuvvetlerinin her gün girdiği tehlikelerin acı bir göstergesi olduğunu söyledi. Savunma Bakanı Leon Panetta da kaza ne kadar acı olursa olsun, bunun el Kaide’yi yenilgiye uğratma ve bu terör örgütünün Afganistan’da barınmasını önleme çabalarını etkilememesi gerektiğini kaydetti.

Pentagon yetkileri, ölen askerlerin cenazelerinin Dover Hava Üssü’ne götürüldüğünü bildirdi. Hava üssündeki törene gazetecilerin alınmayacağını bildiren yetkililer, ölen askerlerin kimliklerinin hala belirlenmeye çalışıldığını bildirdi.

Öte yandan Afganistan’ın Paktia ilinde bir helikopter acil inişe zorlandı. NATO, olayda can kaybı olmadığını, bölgede düşman faaliyeti gözlenmediğini açıkladı. Bu olay da soruşturma altına alındı.

XS
SM
MD
LG