Erişilebilirlik

Afganistan’da Diplomatik Misyon Bölgesine Saldırı: 90 Ölü


Afganistan’ın başkenti Kabil’de diplomatik temsilciliklerin bulunduğu bölgede meydana gelen bombalı saldırıda en az 90 kişinin öldüğü, 300’den fazla kişinin de yaralandığı bildiriliyor.

Amerika’nın Sesi’nin ulaştığı kaynakları sayının 90 olduğunu söylerken, sağlık bakanlığı sözcüsü ölü sayısının 80 olduğunu ama artabileceğini kaydetti.

Saldırının meydana geldiği Kabil’in Vezir Ekber Han bölgesi, diplomatik temsilciliklerin ve hükümet binalarının bulunduğu merkezi bir yer. Bir tankere yerleştirildiği belirtilen patlayıcılarla yapılan saldırı, çevredeki binalarda ve araçlarda da hasara neden oldu.

Bombalı saldırının hedefindeki noktaya en yakın diplomatik bina Almanya Büyükelçiliği’ydi. Sosyal medyada paylaşılan fotoğraflarda binanın bir bölümünün harabeye döndüğü görülüyor. Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, büyükelçiliğin Afgan korumalarından birinin de ölenler arasında olduğunu açıkladı.

Afganistan’da Diplomatik Misyon Bölgesine Saldırı: 90 Ölü
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00

Patlamada büyük hasar gören binalardan bir diğeri de Afganistan’ın en büyük cep telefonu ve internet sağlayıcılarından olan Roshan’ın genel merkeziydi.

Afganistan polisinin geniş güvenlik çemberine aldığı bölgedeki incelemeye uluslararası birlikler de katılıyor.

Saldırıyı henüz üstlenen olmadı. Taliban saldırıyla ilgisi olduğu iddialarını, sivilleri hedef almadıkları gerekçesiyle reddetti. Taliban, son dönemde Afgan güvenlik güçlerine yönelik saldırılarını artırmıştı.

Afganistan’da son aylarda üst düzey isimleri hedef alan saldırıları IŞİD üstlenmişti. Bunlardan biri ülkenin en büyük askeri hastanesine Mart ayında düzenlenen intihar saldırısıydı.

Afganistan Başbakanı Eşref Gani, saldırıyı “kutsal Ramazan ayında masum sivilleri hedef alan insanlık dışı alçak bir saldırı” sözleriyle kınadı.

Türkiye Büyükelçilik binası da hasar gördü

Kabil’in merkezindeki bombalı saldırıda Türkiye Büyükelçilik binasının da hasar gördüğü bildirildi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu büyükelçilik personelinin tahliye edileceğini söyledi.

Çavuşoğlu, "Kabil'deki saldırı en güvenli bölgede meydana geldi. Saldırı Almanya ve Hindistan büyükelçiliklerinin önünde meydana geldi. Bizim büyükelçiliğimiz bunlara komşu. Patlamanın etkisiyle büyükelçilik binamız hasar gördü. Personelimizden yaralanan olmadı ama o bölgeden tahliye edeceğiz" dedi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG