Erişilebilirlik

Afganistan’da Bırakılacak Asker Sayısı Belli Oldu


Başkan Barack Obama, Amerika’nın Afganistan’daki muharip görevini bitireceği bu yılın sonunda bu ülkede 9 bin 800 Amerikan askeri tutmak, 2016 sonunda da çok az sayıda asker bırakmak istediğini açıkladı

Beyaz Saray’da konuşan Obama, “Dış politikamızın önemli bir kısmının Afganistan ve Irak savaşlarına odaklandığı on yılı aşkın dönemde yeni bir sayfa açmanın zamanı geldi” diye konuştu.

Amerika, bir zamanlar Afganistan’da 100 binin üzerinde olan asker sayısını birkaç sene önce 32 bine çekmişti. 13 sene önce başlatılan savaş, 11 Eylül 2001’deki terör saldırılarından sorumlu olan El Kaide ve bu örgütü barındıran Taleban yönetimine karşı yürütüldü.

Obama, 2015 yılından itibaren asker sayısını 9 bin 800’e çekmeyi, bir sene sonra da bu rakamı yarıya indirmeyi, 2017 başında başkanlığının sonuna gelindiğindeyse sayıyı binin altına düşürmeyi planladıklarını açıkladı. Obama asker azaltmanın aşamalı olacağını, bu süre içinde Afgan ordusunun ülkede güvenliği sağlama ve el Kaide’yle mücadele çabalarını devralacağını bildirdi.

“21’inci yüzyılda savaşlar böyle bitiyor” diyen Obama konuşmasına şöyle devam etti: “Savaşlar imza törenleriyle değil, düşmanlarımıza sert darbelerle, seçimle işbaşına gelen hükümetlere geçiş süreciyle, komutayı ve sonuçta tam sorumluluğu devralacak güvenlik kuvvetleri yetiştirerek bitiriliyor.”

Obama, Afganistan’da gelecek yıldan itibaren kalacak Amerikan birliklerinin bir yandan Afgan birliklerini eğitmeye devam edeceğini, diğer yandan da el Kaide’nin kalan unsurlarıyla mücadeleye destek vereceğini açıkladı. Obama tüm bu planların gerçekleşmesinin de “Afgan devlet başkanının rızasına bağlı olduğunu” da sözlerine ekledi.

Obama yönetimi, Afganistan Devlet Başkanı Hamit Karzai’yle bir güvenlik anlaşması imzalamayı başaramadı. Haziran ayında Afganistan’da cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu yapılacak. İkinci tura kalan Abdullah Abdullah da, Eşref Gani de seçilmeleri durumunda Amerika’yla güvenlik anlaşması imzalayacaklarını söylüyor. Önceki planlar, 2014 sonunda Afganistan’dan yabancı güçlerin tamamen çekilmesini öngörüyordu.

2015’ten itibaren kalacak Amerikan birlikleri ülkede kalacak diğer NATO birlikleriyle, Afganistan’ın çeşitli bölgelerine dağıtılacak. 2016 sonunda bırakılacak bin kişilik personel ise, Irak’ta da uygulandığı gibi, Afganistan’ın başkenti Kabil’de bırakılacak.

Obama’nın bugün de New York’taki West Point askeri akademisinde dış politika konulu önemli bir konuşma yapması bekleniyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG