Erişilebilirlik

Afganistan’da Şah Mesut’un Ölüm Yıldönümü


Afganistan’da Şah Mesut’un Ölüm Yıldönümü
Afganistan’da Şah Mesut’un Ölüm Yıldönümü

Yıllarca Taleban’a karşı savaşan Kuzey İttifakı’nın lideri Ahmet Şah Mesut, ölümünün 10. yıldönümünde törenlerle anıldı.

Başkan Yardımcıları Muhammet Kasım Fehmi ile Muhammet Kerim Halili başkent Kabil’deki Şah Mesut anıtına çelenk koydu. Mesut’un kardeşi Veli, törende yaptığı konuşmada, Afgan halkı kardeşini unutmadığı için çok mutlu olduğunu söyledi. Ulusal kahraman olarak görülen Şah Mesut için Afganistan’ın kuzeyinde, memleketi Penşir vadisinde de çeşitli anma törenleri yapıldı.

1980’li yıllarda Sovyet işgaline karşı direnen Şah Mesut daha sonra Taleban’a karşı savaştı. Şah Mesut, Sovyet ordusuna karşı verdiği amansız mücadele ile Afgan halkı arasında yaşayan bir efsane haline gelmişti. Ancak Tacik asıllı Afgan lider, 9 Eylül 2001’de, ülkenin kuzeyinde Taliban ile Kuzey İttifakı arasındaki çatışmalar tüm şiddetiyle sürerken suikast sonucu öldü. Kendisiyle röportaj için yanında bulunan Belçika pasaportlu iki Kuzey Afrikalı Arap, görüşme başlamadan önce kamera içine yerleştirdikleri bombayı patlatmıştı. Ağır yaralanan Şah Mesut kurtarılamadı.

Suikastı yapan iki kişiden birisi parçalanmış, diğeri ise kaçmaya çalışırken Şah Mesut’un koruma görevlileri tarafından vurularak öldürülmüştü. Dolayısıyla suikast emrini kimin verdiği hala esrarını koruyor. Genel kanı suikastta o zamanlar Amerika’ya saldırmaya hazırlanan el Kaide’nin parmağı olduğu yolunda.

Mesut suikasttan birkaç ay önce Strasbourg’a giderek Avrupa Parlamentosu’ndan Taleban’a karşı destek istemişti.


XS
SM
MD
LG