Erişilebilirlik

Afganistan'da ABD Karşıtı Gösteri


Celalabad'da Başkan Obama'nın maketini yakan Afgan göstericiler
Celalabad'da Başkan Obama'nın maketini yakan Afgan göstericiler

Afganistan’da 16 sivilin bir Amerikan askeri tarafından öldürüldüğü köyü ziyaret eden hükümet heyetine militanlar ateş açtı.

Saldırıda bir Afgan askeri ölürken en az bir polis de yaralandı.

Taleban, intikam sözü vermiş ve Amerikalıların başını keseceği tehditinde bulunmuştu.

Bu arada Celalabad kentinde yüzlerce kişi sivillerin öldürülmesini olayını protesto etti. Göstericiler yürüyüş sırasında “Amerika’ya Ölüm” diye bağırdı.

Başkan Barack Obama, Afganistan’da 16 sivilin bir asker tarafından öldürülmesi olayının ardından bu ülkeden apar topar çekilmeyeceklerini açıkladı.

Los Angeles’ta ABC televizyonun özel demeç veren Obama, acele çekilmenin daha fazla kargaşa ve felaket yaratacağı uyarısında bulundu.

Olay, Afgan meclisi tarafından da kınandı ve Amerikan yönetiminden suçluların halka açık sivil mahkemede yargılanması istendi. Afgan milletvekilleri, yabancı güçlere karşı sabırlarının tükenmekte olduğuna da dikkati çekti.

Birleşmiş Milletler’de konuşan Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da olayı kınarken sorumluların cezalandırılacağını söyledi.

Afganistan’daki NATO kuvvetlerinin sözcüsü Tuğgeneral Carsten Jacobson, son olayların büyük kaygı yarattığını kaydetti.

Amerikalı ve Afgan yetkililer, Amerikalı çavuşun sabaha karşı Kandahar ilinin Pencyavi bölgesindeki üssünden çıkarak bir köye girdiğini ve sivil halka rastgele ateş açtığını bildiriyor. Afgan köylüler, çavuşun öldürdüğü bazı kişilerin cesetlerini ateşe verdiğini de söylüyor. NATO yetkilileri Amerikalı çavuşun tek başına hareket ettiğini bildirdi.

Hukuk uzmanları Amerikalı çavuşun askeri mahkemede yargılanacağını belirtirken, Afgan yargısına teslim edilmesine ihtimal vermiyor.

Başsağlığı dileyen Savunma Bakanı Leon Panetta da olayın kapsamlı olarak soruşturulacağı sözü verdi. Panetta, korkunç olmakla birlikte bu tarz olayların tüm savaşlarda yaşandığını hatırlattı, Amerikalı askere idam cezası verilebileceğini söyledi.


XS
SM
MD
LG