Erişilebilirlik

Afganistan'da 6 Ay İçinde Barış Sözü


Afgğanistan ve Pakistan cumhurbaşkanları ile İngiltere Başbakarıı David Cameron Londra'daki üçlü zirvede
Afgğanistan ve Pakistan cumhurbaşkanları ile İngiltere Başbakarıı David Cameron Londra'daki üçlü zirvede
Afganistan Cumhurbaşkanı Hamit Karzai ve Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari Afganistan’da 6 ay içinde barışı sağlama sözü verdi.

Cumhurbaşkanları barış taahhüdünü İngiltere Başkakanı David Cameron’ın ofisinde yaptı. Üç ülke liderinin Londra yakınlarındaki buluşması geçen yıl Temmuz’da Kabil’de başlayan barış görüşmelerinin üçüncü ayağı oluyor.

Pazartesi yapılan görüşmelere ilk kez Afganistan ve Pakistan üst düzey askeri ve istihbarat yetkilileri katıldı.

İngiltere Başbakanı Cameron Taleban’la yapılacak barış görüşmelerinin sürdürülmesi ve sürece katılmaları için Taleban’a Katar’da bir ofis açılması önerisine destek verdi. Cameron açıklamasında gelinen noktanın Taleban’a bir mesaj niteliğinde olduğunu, artık herkesin Afganistan’da barışcı bir siyasi sürecin parçası olması gerektiğini söyledi.

Gelecek yılın sonuna kadar Afganistan binlerce askerini çekecek olan İngiltere iki komşu ülkenin bölgedeki istikrarın sağlanması için işbirliği yapmalarını istiyor. NATO çerçevesinde Afganistan’da görev yapan ve Afgan güvenlik güçlerinin ülke kontrolünü ele geçirmesi çabalarına yardımcı olan İngiliz askerleri yıllardır Taleban’la mücadele ediyor.

Cumhurbaşkanı Karzai’nin Sözcüsü Aymal Faizi Amerika’nın Sesi’ne Afgan ve Pakistan askeri ve istihbarat görevlilerinin Pazar günkü zirveden önce gayri resmi olarak toplandıklarını ve barış sürecinin nasıl yürütüleceğini tartıştıklarını açıkladı.

Faizi Afganistan’ın Pakistan’dan barış sürecinde yapıcı bir rol üstlenmesini beklediğini belirtti. Kabil ötedenberi İslamabad hükümetini Pakistan üzerinden Afganistan’da saldırılar düzenleyen Taleban’a ev sahipliği yapmakla suçluyor. Pakistan ise suçlamaları reddediyor.

Geçtiğimiz aylarda Pakistan 20 tutuklu Taleban üyesini barış sürecinde islamcı örgütü temsil etmek üzere serbest bıraktı. Cumhurbaşkanı Karzai’nin oluşturduğu Afgan Yüksek Barış Konseyi tutukluların bıraklmasını istemişti. Ancak serbest bırakılan tutukluların bazılarının nerede olduğu bilinmiyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG