Erişilebilirlik

Afganistan'ın Başkenti Kabil'de 22 Çocuk Donarak Öldü


Afganistan'ın Başkenti Kabil'de 22 Çocuk Donarak Öldü
Afganistan'ın Başkenti Kabil'de 22 Çocuk Donarak Öldü

Kabil’deki iki mülteci kampında son iki ay içinde yirmiden fazla çocuğun soğuktan hayatını kaybettiği öğrenildi

Kabil’deki iki mülteci kampında son iki ay içinde yirmiden fazla çocuğun soğuktan hayatını kaybettiği öğrenildi.

New York Times gazetesini haberine göre donarak ölen çocukların hepsi de 5 yaşın altında. Donan çocuklar arasında3 aylık ikizlerle bir aylım bir bebek de var. Haberde Afgan yetkililerin ölümle gizlemek istedikleri de ibleri sürüyor.

Ölümlerin meydana geldiği iki mülteci kampı derme çatma çadırlardan oluşuyor. Çatışma bölgelerinden kaçan 35,000 Afgan’ın yaşadığı kamplarda ne elektik var ne de su. İki kampta, tuvalet, hamam, klinik, doktor, okul, öğretmen hiçbir şey yok. Kamptaki ailelere yiyecek yardımı en son geçen yıl yapılmış.

Afganistan son yılların en soğuk kışını yaşıyor ve özellikle geceleri hava sıcaklığı eksinin üstüne çıkmıyor. Dışardan milyarca dolar tutarında insanı yardım alan bir ülkenin başkentinde çocukların donarak öldüğünün öğrenilmesi uluslararası yardım kuruluşları arasında şok yarattı.

Bir Fransız yardım örgütüne (Solidarities International) göre kamplarda 5 yaş ve altındaki çocuklar arasında ölüm oranı binde 144 ki, bu her 7 çocuktan birinin 6. doğum gününü görmeden öldüğü anlamına geliyor.

Yerel yetkililere göre kamplara yatırım yapılamamasının başlıca nedeni çevrede yaşayan Kabillilerin çirkin buldukları kampların kaldırılmasını istemeleri.

XS
SM
MD
LG