Erişilebilirlik

Afganistan'da 2010'da da Şiddet Bitmedi


Afganistan'da 2010'da da Şiddet Bitmedi
Afganistan'da 2010'da da Şiddet Bitmedi

2010, Amerika’nın Afganistan’daki çabaları açısından değişimlerin yaşandığı bir yıldı. Başkan Barack Obama’nın 9 yıldır süren savaşı kazanma stratejisi uyarınca Afganistan’a 30 bin takviye asker ve binlerce sivil daha gönderildi. Afganistan’daki 98 bin Amerikalı ve 48 bin uluslararası askere komuta eden Orgeneral David Petraeus, Taleban ve diğer militanlarla mücadelede ilerleme kaydedildiğini söylüyor. Amerika’nın Sesi’nden Al Pessin’in Afganistan’da 2010’da yaşananlar ve 2011’den beklentileri derledi.

2010, Afganistan savaşında kanlı bir yıl oldu. Şiddet ve verilen kayıplar da arttı.

Ancak Amerika Savunma Bakanı Robert Gates, Aralık’taki son Afganistan ziyaretinde iyimserdi: "Son 12 ayda çok yol kat ettik. Açıkçası son birkaç ayda geldiğimiz nokta benim beklentilerimi bile aştı."

Ancak Gates, kaydedilen ilerlemenin ülkenin her yerinde güvenlik ve refah içinde bir yaşam anlamına gelmediğini de belirtti. Gates, "Bölgesel komutayı iller bazında bile genelleyemezsiniz. Daha küçük bölgelere, hatta semtlere inmeniz lazım" diyor.

Afganistan’la ilgili yılsonu raporunu açıklayan Başkan Obama, ordunun, yakalanması zor direnişçilerin ele geçirilmesi ve Afgan ordusunun eğitilmesi için kullanılacağını söyledi: "Askerlerimizin olağanüstü hizmetleri ve sahadaki siviller sayesinde hedeflerimizi gerçekleştirme yolundayız."

Ancak Başkan “Bu, hassas ve değişebilecek” bir gelişme dedi. Obama, belli bölgelerde güvenliğin sağlanabilmesi için Pakistan’ın sınırdaki direnişçiler konusunda daha fazla önlem alması gerektiğini söyledi: "Orgeneral Stanley McChrystal’ın Uluslararası Güvenlik Destek Gücü’nden istifasını bugün onayladım."

Açıklama, McChrystal’ın Afganistan’daki Amerikan ve NATO kuvvetlerinin başına atanmasından bir yıl sonra, Haziran ayında yapıldı. Neden, McChrystal ve kurmaylarının Rolling Stone dergisinde çıkan yorumlarıydı.

Başkan Obama, halefi bulmakta zorlanmadı: "Orgeneral David Petraeus, Afganistan’daki kuvvetlerimize komuta edecek. Petraeus’un liderliği istediğimiz ivmeyi kazanmamıza yardımcı olacak."

Orgeneral Petraeus, Amerika’nın Orta doğu ve Orta Asya’daki kuvvetlerinin başındaydı. Irak’ta direnişe karşı stratejiyi oluşturan da Petraeus’tu. General Petraeus birkaç ay sonra, Afganistan’da gelişme sağlandığını açıkladı: "Afganistan’ın her yerinde değil ama birçok bölgesinde Taleban’a karşı ivme kazandık."

Yılsonu değerlendirmesinde Başkan Obama askerlerin Temmuz’da çekileceğini yineledi. Ancak hem Başkan, hem NATO liderleri hem de Afgan Devlet Başkanı Karzai, Afganistan’ın 2014’e kadar güvenlik sorumluluğunu tam olarak üstlenemeyeceğini kabul etti. Ancak bu noktadan sonra bile güvenlik, askeri eğitim, politika ve bürokrasi konusunda Afganistan’ın ihtiyacı sürecek.

Başkan Obama, Pakistan’ın militanların sığınaklarını yok etmek için birçok adım attığını ancak ilerleme için daha çok çalışılması gerektiğini söyledi.

Uzmanlar da bu görüşte. Emekli Korgeneral David Barno 2003’ten 2004’e kadar Afganistan’daki Amerikan kuvvetlerinin komutanıydı: "Pakistan hükümetini, militanların sığınaklarını hedef alması için destekleme konusunda elimizden geleni yapmak zorundayız."

Brookings Enstitüsü’nden Michael O’Hanlon, Pakistan’da Temmuz’da meydana gelen sellerin militanlarla mücadeleyi de etkilediğini söylüyor: "2010 hayal kırıklığı yaratan bir yıldı. 2011’in daha iyi olacağını umuyorum."

Her iki uzman da Başkan’ın satratejisinin işleyip işlemediğini görmek için çok erken olduğunu düşünüyor. Ancak Amerika’nın kayıplarının 2010’da 500’ü aşarak en yüksek sayıya çıkması ve stratejinin ilk sonuçlarının en erken 2011 ortalarında alınacak olması, Afganistan savaşının sadece Başkan’ın değil Amerikan kamuoyunun da desteğini kazanmasını zorlaştırması muhtemel.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG