Erişilebilirlik

Afganistan Gençlik Orkestrası Amerika'da


Afganistan Gençlik Orkestrası Amerika'da
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00
Silah seslerinin susmadığı Afganistan’da 1990’ların sonlarında Taleban tarafından tamamen yasaklanan müzik bugünlerde ülkede tekrar önem kazanıyor. 2010 yılında kurulan Afganistan Gençlik Orkestrası ülkede 30 yıldır kurulan ilk orkestra. Orkestra, Amerika’da ilk konserlerini verdi.

Afganistan Gençlik Orkestrası Virginia eyaletinin Alexandria bölgesinde bir Afgan gruba konser veriyor. Salon küçük ve dinleyici sayısı da az.

Ancak bu Afgan müzisyenler dünyaca ünlü iki salonda konser verecek. Bunlardan biri Washington’daki Kennedy Sanat Merkezi, diğeri de New York’taki Carnegie Hall.

Kurucusu Ahmet Sarmast’a göre, orkestra dünyanın en büyük sahnelerinde çalmaya hazır: “Bu çocuklar müzik kariyerlerin daha başında böyle bir fırsat yakaladı. Herkes son derece heyecanlı ve gençlerin hepsi konser gününü iple çekiyor.”

Orkestra, Amerika’nın Kabil Büyükelçiliği’nden aldığı destekle gelmiş.

Taleban 1996’da iktidara geldiği zaman müziği tamamen yasaklamıştı.

Ancak Sarmast 2010 yılından beri, Kabil’deki Milli Müzik Enstitüsü’nü açık tutmuş. Orkestra bu okulun ürünü.

Sarmast, “Bu yolculuğun ve projenin baştan beri amacı Afganistan’ın farklı bir yüzünü göstermekti. Biz Afganistan’ın imajını değiştirmek istiyoruz,” diyor.

Müzisyenler 10’la 22 yaş arasında. Çoğu ya yetim ya da sokak çocuğu. Grupta kız çocukları da var. Taleban yönetimi altında kızlar 8 yaşından sonra okula devam edemiyordu.

Çello çalan Nazire, Amerika’ya geldiği için çok heyecanlı: “Bu yıl çok güzel başladı, çünkü Amerika’da konser vereceğiz. Biz her gün sabah 8’den öğleden sonra 3’e kadar enstitüde müzik çalışıyoruz.”

Orkestrayı Dışişleri Bakanı John Kerry karşıladı: “Sizleri burada barış elçisi olarak görmekten mutluyuz.”

Konserlerden sonra grup Kabil’e ve müzik çalışmalarına dönecek.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG