Erişilebilirlik

Afganistan'dan Çekilme Yaklaşırken Kabil Hükümetiyle Gerginlik Artıyor


Afganistan'dan Çekilme Yaklaşırken Kabil Hükümetiyle Gerginlik Artıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00

Amerikan birliklerinin rolü ve yerleşim yerleri konusunda çıkan anlaşmazlıklar tartışma ve karşılıklı güvensizlik yaratıyor

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ve Amerikalı askeri yetkililer arasındaki gerginlik, NATO ve Amerikan kuvvetleri gelecek yıl çekilmeye hazırlanırken güvenlik sorumluluğunun düzenli biçimde Afgan güçlerine devrini tehdit ediyor. Amerikan birliklerinin rolü ve yerleşim yerleri konusunda çıkan anlaşmazlıklar tartışma ve karşılıklı güvensizlik yaratıyor.

Bir süre önce Vardak ilinden başkent Kabil’e protesto yürüyüşü yapan yüzlerce gösterici “Amerika’ya Ölüm” diye bağırarak Amerikan birliklerinin çekilmesini istedi.

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai de kent halkına işkence yaptıkları yolundaki iddialar üzerine Amerikan komandolarının Vardak’tan çekilmesini emretti.

Vardak Başkanı Halilullah İbrahimhalil: “Vardak’taki Amerikan komandolarını protesto için burada toplandık çünkü bu askerler evlere giriyor ve masum insanlara işkence ediyor.”

Amerikalı askeri yetkililer suçlamaları reddederken komandolar Vardak’ta kalmaya devam etti. Vardak ili Kabil’e çok yakın ve burada güvenliğin sağlanması isyancıların başkente sızmasını önlemede hayati önem taşıyor. Geçen hafta Amerikan askerlerinin aşamalı biçimde çekileceğine ilişkin bir anlaşmaya varıldığı açıklandı.

Bu arada bir başka tartışma ise Devlet Başkanı Karzai’nin Amerika’yı Taleban ile işbirliği yapmakla suçlaması üzerine patlak verdi.

“Taleban, Amerikalılar ve yabancılar arasında Avrupa ve Körfez ülkelerinde günlük görüşmeler yapılıyor.”

Suçlamalar Amerika Savunma Bakanı Chuck Hagel’in son Afganistan ziyaretini güçleştirdi. Hagel, Karzai ile yapacağı ortak basın toplantısını son anda iptal etmek zorunda kaldı.

“Afgan Devlet Başkanı’na Amerika’nın görüşmeler için Taleban ile tek yanlı temas kurduğu haberlerinin doğru olmadığını söyledim.”

Amerika ile Taleban arasında bir Afgan barış süreci başlatmak için girişilen görüşmeler bir yıl önce durdurulmuştu.

Geçtiğimiz günlerde Afganistan’a giden uzmanlar bu tür görüşmelerden somut bir uzlaşma çıkacağına pek fazla inanç beslenmediğini söylüyor.
Stratejik ve Uluslararası Araştırma Merkezi’nden Anthony Cordesman da bunlardan biri.

“Barış görüşmelerinin boşa çıkmasından ve sadece savaşı başka yollardan devam ettirmesinden büyük kaygı duyuluyor.”

Ülke çapında halen 350 bin Afgan askeri var ama bunların ülkeyi gerçekten koruyabilecekleri konusunda kuşkular devam ediyor. Seçimlerin gelecek yıl yapılması kararlaştırıldı ancak güvenlik ve saydamlık konusunda kaygılar sürüyor.

Anthony Cordesman bu konuda şöyle diyor: “Çok derin bir gerginlik yaşanacağı şimdiden belli. Konuştuğumuz herkes kaygı duyduğunu, kötü şeyler olmasından korktuğunu söylüyor.”

Halen Afganistan’da yaklaşık 66 bin Amerikan askeri var. Gelecek yıl başlarında bu sayının yarı yarıya azalması bekleniyor. 2014 sonunda askerlerin çoğunun çekilmesinden sonra kalacak artçı kuvvetin sayısı konusunda nihai karar henüz verilmedi.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG