Erişilebilirlik

Afganistan'da Tüm Oylar İncelenecek


Kabil’de devlet başkanlığı seçiminin ikinci tur adayları Abdullah Abdullah ve Eşref Gani’yle ortak basın toplantısı düzenleyen Kerry, 24 saat içinde tüm oyların Kabil’de değerlendirmeye alınacağını açıkladı. Oylar, Birleşmiş Millletler’in önerdiği şekilde uluslararası denetçiler tarafından değerlendirilecek. Oy pusulalarının başkente getirilmesini ise NATO’ya bağlı ISAF birlikleri üstlenecek.

Dışişleri Bakanı Kerry, sürecin birkaç hafta sürmesini beklediğini söyledi. Ayrıca görevinden ayrılmaya hazırlanan mevcut Devlet Başkanı Hamit Karzai’yle de ikinci görüşmesini yapan Kerry, Karzai’nin incelemeler bitinceye kadar görev devir teslimini ertelemeye karar verdiğini belirtti.

Adaylar kazananın yeni devlet başkanı olması ve ulusal uzlaşma hükümeti kurması konusunda anlaştı. “Kazanan her şeyi alır” yaklaşımının işe yarayacağına inanmadığını söyleyen adaylardan Eşref Gani, ulusal uzlaşma hükümetinin tüm Afganları temsil edeceğine inandığını söyledi.

14 Haziran’da yapılan ve sayımı haftalar süren seçimin ikinci turunun sonunda iki aday da kazandığını açıklamıştı. Uluslararası birliklerin birkaç ay sonra ayrılmasının beklendiği Afganistan’da seçim sonrası çıkan gerginlik ve hile iddiaları artmış durumda.

Birleşmiş Milletler Cuma günü oyların yüzde 44’ünü, yani 8 bin 50 seçim merkezindeki 3,5 milyon oyu değerlendirmeye alacağını bildirmişti. Ancak Kerry’nin açıkladığı kadarıyla, tüm oyların incelenmesine karar verildi.

İkinci tur sonuçlarına göre Eşref Gani, rakibi Abdullah Abdullah’ın bir milyon oy önünde. Ancak Abdullah sahtekarlık yapıldığını ve hileli oy kullanıldığını iddia ediyor.

Amerika seçimlerde taraf tutmadığını, yalnızca güvenilir ve şeffaf bir süreci desteklediğini bildirdi.

Dışişleri Bakanı Kerry, daha önceki açıklamasında hukuk dışı bir şekilde yönetimi ele geçirmeye karşı Abdullah’ı uyarmıştı. Abdullah’ın devlet başkan yardımcısı adayı, “paralel hükümet” kurmaktan söz etmişti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG