Erişilebilirlik

Afganistan’da Esir Tutulan Çift Kurtarıldı


Pakistan ordusu, Taleban ile bağlantılı Hakkani örgütü tarafından beş yıldır Afganistan’da esir tutulan Amerikalı–Kanadalı çifti ve çocuklarını, bir operasyonla kurtardı.

Afganistan’da Esir Tutulan Çift Kurtarıldı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:06 0:00

ABD vatandaşı Caitlan Coleman ve Kanadalı eşi Joshua Boyle, Afganistan’da 2012 yılında kaybolmuştu. Taleban daha sonra çifti kaçırdığını duyurmuştu. Çift beş yıllık esaretleri sırasında üç çocuk sahibi oldu. Örgüt, çiftin hapisteki Taleban üyeleriyle takas edilmesini istiyordu.

Pakistan ordusundan yapılan açıklamada, Afganistan sınırındaki Kural bölgesinde düzenlenen operasyonun Amerika’dan istihbarat alınarak yapıldığı belirtildi.

Trump: ‘İşbirliğinin devamını umuyoruz’

Çiftin kurtarılmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren ABD Başkanı Trump, bu gelişmenin Pakistan ile ilişkiler için de “pozitif bir an” olduğunu söyledi.

Trump yaptığı açıklamada Pakistan hükümetinin işbirliğinin, Amerika’nın bölgede güvenliğin sağlanması için daha fazla şey yapılması isteğine uyduğunun göstergesi olduğunu söyledi. Trump, “Bu tür işbirliğini ve takım çalışmasını gelecekte esirlerin kurtarılması ve terörle mücadele operasyonlarında da görmeyi umuyoruz” ifadelerini kullandı.

Lideri Afganistan Taleban’ının da üst düzey bir yetkilisi olan Hakkani grubu, Amerika’nın terörist gruplar listesinde yer alıyor.

Pakistan Ordu Sözcüsü Asıf Gafur, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada Taleban’ın esirleri bir araçla sınırın Pakistan tarafına taşıdığını, ordunun bu aracı takip ettiğini ve esirleri kurtardığını anlattı.

31 yaşındaki Coleman ve 33 yaşındaki Boyle, en son 2016’da bir video mesaj ile Başkan Trump’tan hapisteki Taleban üyeleri ile takas edilerek serbest bırakılmaları konusunu müzakere etmesini istemişlerdi.

Çiftin serbest bırakılması haberi Ulusal Güvenlik Konseyi Güney ve Merkez Asya Direktörü Lisa Curtis’in İslamabad’ı ziyareti sırasında duyuruldu.

Başka esirler kurtarılmayı bekliyor

Öte yandan Amerikalı 60 yaşındaki Kevin King ve Avustralyalı 48 yaşındaki Timothy Weeks halen Afganistan’da esir. Kabil’deki Afganistan Amerikan Üniversitesi’nde öğretmen olan ikili, 2016 yılı Ağustos ayında kampüs yakınında silah zoruyla kaçırılmıştı.

Taleban’ın Haziran ayında yayınladığı videoda esirler Başkan Trump’tan İslamcı grup ile görüşerek serbest bırakılmalarının sağlanmasını istemişlerdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG