Erişilebilirlik

Afganistan’da Amerikalı General Öldürüldü


Afganistan'da öldürülen Amerikalı Tümgeneral Harold J. Greene
Afganistan'da öldürülen Amerikalı Tümgeneral Harold J. Greene

Amerikalı bir tümgeneral, Kabil’de Afgan güvenlik kuvvetleri üniforması giyen bir saldırgan tarafından öldürüldü.Öldürülen Amerikalı generalin adının, 34 yıldır Kara Kuvvetleri'nde görev yapan Harold Greene olduğu açıklandı

Pentagon sözcüsü Tuğamiral John Kirby, saldırının uluslararası güçler ve Afgan kuvvetleri tarafından soruşturulacağını bildirdi.

Saldırganın Afgan güvenlik kuvvetleri üyesi olduğuna inandıklarını söyleyen Kirby, peşin hüküm vermek istemediklerini ve soruşturma sonucunu bekleyeceklerini açıkladı.

Son yıllarda Afgan kuvvetlerine bağlı çok sayıda kişi silahlarını, başta Amerikalı askerler olmak üzere ülkedeki koalisyon güçlerine doğrultmaya başladı. Çok sayıda Amerikan askeri bu saldırılarda ölürken, iki ülke askerleri arasındaki ortak devriye görevleri de bundan zarar gördü.

Amerikalı tümgeneral, Afganistan’da 13 yıldır devam eden savaşta öldürülen en yüksek rütbeli asker öldü. Pentagon sözcüsü Kirby, Amerikalı generalin Kabil’deki Mareşal Fehim Ulusal Savunma Üniversitesi’nde rutin bir teftiş sırasında öldürüldüğünü açıkladı. Generalin “kısa mesafeden açılan ateşle” öldüğü gelen haberler arasında.

Twitter üzerinden mesaj gönderen Taleban sözcüsü, saldırıyı üstlenmedi, ancak bir İtalyan komutanın da öldüğünü iddia etti.

Saldırıda uluslararası birliklere bağlı 15 askerin de yaralandığı belirtiliyor. Yaralananlar arasında bir Alman tuğgeneral de bulunuyor.

Afgan Savunma Bakanlığı, saldırganın, Afgan askeri üniforması giymiş bir “terörist” olduğunu açıkladı. Afgan Devlet Başkanı Hamit Karzai de saldırıyı kınadı.

The Long War Journal adlı bir blog, 2012 yılında koalisyon askeri kayıplarının yüzde 15’inin Afgan üniformalı kişilerce düzenlendiği bilgisine yer veriyor. Afgan hükümeti, bu saldırıların Taleban örgütünün güvenlik kuvvetlerine sızması sonucu gerçekleştiğini savunsa da, Amerikalı yetkililer bu tarz saldırıların çoğunun ya kişisel düşmanlık ya da kültürel farklılıkların sonucu olduğunu düşünüyor.

Amerika Savunma Bakanlığı sözcüsü Tuğgeneral John Kirby, son 18 ayda bu saldırılarda azalma olduğunun altını çizmekle birlikte tamamen önüne geçilemediğini söyledi.

2012’de Amerika’nın Sesi’ne konuşan bir üst düzey Afgan istihbarat yetkilisi, aşırı görüşlü kişilerin ordu ve emniyete sızmasını önlemek amacıyla Afgan güvenlik kuvvetleri personeli arasına istihbaratçı yerleştirdiklerini bildirmişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG